Започването на пролетно-летния сезон е вълнуващ момент за всички дами, когато се интересуват от мода. Но новият сезон налага необходимостта да подредим гардероба си, за да намерим място за новите ни дрехи (за съжаление нямаме цели стаи за дрехите ни, също като по филмите).

С тази нелека задача ще ни помогне стилистката Ирма Мартинес. Тя е работила със звезди като София Вергара, Ева Лонгория и Талия. Днес ще ти представим нейните съвети за подреден гардероб.

Запитай се: Какво си заслужава да запазя?

Това е най-трудната част. Трябва да бъдеш твърда и да запазиш само дрехите, които наистина възнамеряваш да носиш.

За да ти е по-лесно, раздели дрехите си на няколко категории:

  • Дрехи, които обичаш и носиш постоянно.
  • Дрехи, които имат нужда от поправка (шиене, гладене и др.).
  • Дрехи, които се нуждаят от „половинка” – всяка дреха от гардероба ти трябва да може да се носи с поне няколко други, но понякога си купуваме дрехи, които сякаш не отиват на останалите и трябва да им купим „половинка”, с която да си подхождат.
  • Дрехи, които не носиш, заради работата, размера или защото вече не са ти по вкуса.

Всички излишни дрехи можеш да дариш или да ги изхвърлиш в специалните контейнери за рециклиране на текстил, които бяха сложени наскоро в София и Пловдив.

Гардеробът ти трябва да е организиран

  • В гардероба: трябва да можеш лесно да намериш всяка дреха. Най-добрите начини за това са: да подредиш дрехите по вид (тениски, панталони, поли, рокли), по цвят и дължина.
  • В скрина: Следвай същите принципи като при гардероба ти. Сгъни прилежно дрехите и ги подреди по вид.
  • Малките чекмеджета: Тях използвай за артикули като чорапи, бельо, пижами и дрехите ти за тренировка.

Не забравяй аксесоарите

    • Организирай обувките си по вид (официални, спортни, пантофки и т.н.), по сезон или по цвят.
    • Намери място, където да закачиш чантите си. Можеш да използваш няколко куки, на които да закачиш чантите една под друга, за да спестиш място.
    • Използвай куки, на които да сложиш огърлиците. Разпредели гривните в малки кутийки. Раздели пръстените по размер и цвят. Можеш да използваш контейнери с прозрачни найлонови прозорчета на капаците, за да намираш лесно това, което търсиш.
    • Можеш да използваш закачалките, за да организираш очилата и шаловете.

Купи си хубави закачалки

Купи си добри пластмасови закачалки, които запазват формата на дрехите ти и са идеални за малки пространства. Ако ги избереш в един цвят, ще стоят подредено и стилно.        

Прибери дрехите извън сезона

Не чакай средата на лятото, за да прибереш зимните палта, ботуши и пуловери. Когато времето се затопли, прибери зимните дрехи в кутия или куфар под леглото си или над гардероба. Сложи при тях влагоабсорбираща кърпичка, за да ги предпазиш от мухъл.         

Добави малки декорации в гардероба си

Ако имаш килер за дрехите си, разкраси го със снимки, красива черга или красиви бутилки от парфюми. Така, всеки път, когато влезеш в килера, ще се чувстваш сякаш влизаш в своя малък бутик. Ако нямаш килер, а само гардероб, можеш поне да залепиш малки декорации върху вътрешната страна на вратите. С тези малки детайли ще си създадеш приятна атмосфера.