Днес метеоролозите очакват до 38 градуса, код жълто е обявен за цялата страна, припомнят от 24 часа. Ето някои съвети как да се справим с жегата:

Десетки са охлаждащите средства, но тези пет не са за пренебрегване. Дори да приложите и само едно от всички изброени, експертите гарантират, че ще понесете горещините по-леко.

1. Охлаждане в банята

Може би нищо друго не носи толкова голямо удоволствие в жегата, както душът.

А за да удвоят насладата от него, фармацевтичните компании предлагат следното - шампоан и душгел с високо съдържание на ментол. Тези продукти, освен че имат охлаждащ ефект, омекотяват кожата, подобряват циркулацията на кръвта и имат противовъзпалително действие.

Така дори под топла струя в банята по кожата се усеща хлад.

Трябва да знаете, че студеният душ не е за препоръчване, тъй като няколко минути след него жегата се усеща още по-силно. Препоръчително е водата да е хладка.

2. Парфюм с аромат на цитруси

Ако преди се е смятало, че ползването на парфюми в жегата е лош вкус, това вече не е табу. Но все пак трябва да се прави предпазливо. Най-добри са цитрусовите парфюми - ухания на лимон и грейпфрут. Създава усещане на свежест не само на този, който го използва, но и на околните.

3. Освежете ръцете до над лактите със студена вода

Китките на ръцете, свивките над лактите и тези под коленете са местата, в които кръвоносните съдове са най-близо до повърхността на кожата.

Ако охладим дори само тези зони със студена вода, преминаващата в съдовете кръв ще се охлажда. На пръв поглед изглежда не толкова ефикасно, но всъщност е начин веднага човек да се почувства по-свеж.

4. Носете дрехи от естествени материи

Памучните и ленените материи са чудесни за горещините през лятото. Те са леки, абсорбират влагата и спомагат за охлаждането на тялото.

По правило тъмните и прилепнали по тялото тоалети трябва да останат за по-студените дни от годината, а тези от естествени материи, в комбинация с шапка и очила, да се изберат за топлото време.

5. Не тренирайте в жегите

Ако тренирате на открито, правете го рано сутрин или вечер, след скриването на слънцето. Защото през горещите дни физическите натоварвания трябва да са ограничени, а топлината така или иначе изтощава организма.

И си разпределете времето - ако имате възможност, организирайте дневния си график така, че в най-горещите обедни часове да не сте навън. Например между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността е най-голяма.