Джейми Оливър е световноизвестен готвач и всепризнат експерт по здравословно хранене. Ето какви са неговите основни съвети:

Балансът е ключът към правилното хранене. Ако умееш да балансираш избраната храна и да следиш количеството на порциите, значи си на правилния път към здравословния начин на живот.

Ако ядеш месо и риба, стреми се поне две хранения да съдържат риба – едното да е с мазна риба (като сьомга, пъстърва или скумрия), а другото да е с бяла риба, например, която е много по-малко мазна. Останалите хранения през седмицата трябва да са разпределени между вегетариански ястия, такива с пилешко и с много малко червено месо. Вегетарианството също може да е напълно здравословен начин на живот.

Не забравяй да пиеш вода

Вероятно си го чувала много пъти, но водата е от изключително значение, затова се стреми да пиеш достатъчно вода. Водата изгражда 50-60% от нашите тела, така че трябва да си винаги добре хидратирана.

Храни се за енергия

Да се върнем на балансираното хранене – какво означава това на практика? Всички ние се нуждаем от енергия, която се измерва в калории. Тя ни е необходима, за да се движим, за да функционират органите ни, за да растем, за да се възстановяваме от травмите.

Разбира се, всеки от нас е различен и затова се нуждае от различен прием на калории, но след множество проучвания учените са изчислили какъв е препоръчителният дневен прием за всяка възраст.

Тази таблица е добра отправна точка:

Помни, че това, което ядем, зависи от пола, възрастта, телосложението, начина на живот и нивата ни на активност. Имайки го предвид, когато готвиш за цялото семейство.

Правилният прием на калории

Препоръчителният прием на калории трябва да е разпределен равномерно през деня. Ето какъв е оптималният вариант:

  • 20% на закуска
  • 30% на обяд
  • 30% на обяд
  • 20% от напитки и междинни хранения