Д-р Пламенка Томова е лекар от 35 години, специализира вътрешни болести и пулмология и хомеопатия, която практикува от 15 години. В работата си тя се е посветила на това да открива специфичните нужди на хората, които търсят помощ в кабинета й. За тях тя създава лични режими и балансирани менюта, които да дадат стабилност на организма.

"Във всеки един момент човек трябва да прави избори и те трябва да бъдат осъзнати, разбира се че знанието е това, което води, трябва да се информираме и да знаем какви са възможностите ни." - казва тя. 

Именно поради това екипът на Dama.bg се срещна с д-р Томова в кабинета й, за да ни даде тя няколко ценни съвета за здравословен начин на живот.


Рядко си даваме сметка, че физическото ни тяло всъщност представлява енергийна система, която има нужда от достатъчно и качествен ресурс, за да функционира. Често обаче правилната работа на нашето тяло бива възпрепятствана от токсични вещества, попаднали в него чрез храната или от околната среда. Под влияние сме и на други негативни източници, които не виждаме и често забравяме - компютри, телевизори и телефони. "Всички те променят начина, по който функционира нашата енергийна система, първоначално това води до промяна на функциите на органите ни, а ако не вземем мерки по-нататък би могло да се стигне и до структурни промени в тези органи" - споделя д-р Томова.

"Съществуват общи принципи, които всеки от нас трябва да знае, защото ние все пак сме създадени по един тип. Всички хора, независимо от индивидуалните различия." - разкрива тя.

Помолихме д-р Томова да ни разкрие как би трябвало да протича денят на един човек, който иска да запази стабилността в своя организъм, така че да бъде енергичен и здрав. Ето ги и нейните съвети.

1. Следете за киселинността на своя организъм

От изключителна важност е да следите алкално-киселинния баланс на своя организъм или неговото PH. За да бъдем здрави, е необходимо то да бъде в нормални граници. Поради начина на живот, който водим, както и поради храните, които консумираме, повечето от нас са с киселинна среда. Тя е благоприятна за развитието на вредните бактерии, микроорганизми, паразити, кандида бактерии, гнойно инфекциозни бактерии и вируси. Благодарение на тази кисела среда, ставаме податливи и се разболяваме от най-безобидни болести до най-сериозни. Добрата новина е, че в алкална среда обаче тези болестотворни организми не могат да живеят. 

Д-р Томова съветва да проверявате киселинността си веднъж седмично. Това става с помощта на Тест лентички, с които можете да проверите урина или слюнка и да разберете в какви граници е вашето pH в момента. "Нормите които са дадени за киселинността, са около 6 - 6,5, бих казала, че за да сме сигурни, че киселинността в организма ни е добра, трябва дълго време да поддържаме ниво на киселинност на слюнката и урината около 7- 7,5." - съветва д-р Томова.

2. За чудесен старт на деня: 3 чаши топла вода

"Нашият организъм започва да се прочиства още през нощта в 2-3 часа, най-интензивното изчистване става в ранните сутрешни часове, което означава, че веднага щом се събудим ние не трябва да се храним, а да подпомогнем чистещия механизъм, бих препоръчала да започнете деня си с пиене на вода. Тя трябва да бъде с температура на тялото, за да не стресираме органите си, които са били в покой, нужно е тя да бъде около 37 до 40 градуса. За възрастни хора препоръката ми е между 500 и 600 мл вода, това са около 3 чаши вода. След водата хапнете някакъв плод или плодов сок, след това изпийте 1-2 чаши вода и чак след това закусвайте."

3. Пийте вода преди всяко хранене

"От 15 до 20 минути преди всяко основно хранене, отново е добре да пием по две чаши топла вода. Това подпомага пречистването на организма ни, премахва натрупаните токсични вещества в храносмилателната система. Това от своя страна освобождава жлезите, които да произведат съответните ензими и да може да се осъществи правилен процес на разграждане на храната. По време на хранене не пийте течности. Вода можете да приемате отново поне час, след като сте се нахранили".

4. Спазвайте режим

"Режимът, което съм открила в своята практика, че работи най-добре е три основни хранения с две междинни закуски. Закуската идва два часа след ставане, обядът съответно би трябвало да бъде около 12-13, като между тях е добре да има междинна закуска, тя може да се изразява в плод, плодов сок или чай или едно яйце с около 150 гр салата. По време на хранене и непосредствено след него не е желателно да се приемат течности. Вода се пие един час след хранене. Има още една междинна закуска около 15 - 15-30, вечерята идва между 17,30 и 18,30."

5. Комбинирайте храните правилно

"Имаме навика, когато седнем да се храним на масата, да има няколко храни, това е традиция в българския тип хранене. Начинът, по който хората консумират храните в повечето случаи е неправилен, точно заради навика ни да си взимане от всичко, което се слага едновременно в устата. Така ние правим един комплекс от храни, които няма как да бъдат усвоени от ензимите ни, нито в устната кухина, нито по-надолу. Имаме ензими за въглехидрати, мазнини, белтъци, а на практика би трябвало да подаваме храните постепенно, за да могат те да влязат във взаимодействие с ензимите, които са необходими за разграждането им. 

Винаги трябва да започваме храненето си с нескорбелен въглехидрат, като салата, например. Тя може да бъде съчетана с млечно произведение, тоест белтък, но при това не трябва да се консумира скорбелен въглехидрат, тоест хляб. Можем да си направим шопска салата, но трябва да я изядем без други добавки. След като консумираме салата, ако тя е без белтъчен продукт, след нея можем да изядем хляба и чак тогава да изядем белтъчен продукт.

Последователно подадена по този начин храната, помага отделянето на съответните ензими в храносмилателната ни система, които могат да поемат количествата храна. Има много изследвания, които показват, че при този начин на подаване на храната тя остава послойно в стомаха, не се смесва, ако я консумираме една след друга. Интервалът е достатъчно да е минути, за да могат ензимите да я поемат и да я разградят пълноценно. 

Друг важен общ принцип е винаги да започваме да се храним с по-течна храна и накрая трябва да бъде твърдата храна."

6. Дишайте осъзнато

В ежедневието си ние дишаме неосъзнато, а редица изследвания показват, че когато сме под стрес дишаме плитко и недостатъчно дълбоко, за да наситим с кислород тялото си.

"Високата киселинност е в резултат от недостига на кислород в нашия организъм, по този повод препоръчвам човек да диша допълнително - осъзнато. Осъзнаването на дишането е свързването на ума с дъха си, да осъзнаваме това, което влиза и излиза от нас, това са практиките, които предлага йога - пранаяма. Тях може човек сам да практикува и са необходими само 5-10 минути сутрин и вечер, да набави необходимото количество кислород, което е изразходил в интензивния си ден."

7. Прочиствайте организма си

"Най-важното изчистване е пиенето на вода преди хранене. Има и такива, които е необходимо да правим в определено време, спрямо циклите в природата. Около Пълнолуние организмът ни се чисти най-пълноценно, това е периодът, в който е най-добре да се правят изчиствания на съответните системи, като е най-добре да се започне от изчистване на дебелото черво, след което се пристъпва към прочистване на черния дроб и жлъчните пътища, след това ако трябва се чистят бъбреците, след това лимфна система. Порядък от пречиствания следва начина, по който функционира нашият организъм. Един път в месеца може да се прави прочистване в дебелото черво, препоръчително е на 6 месеца да се прави прочистване на черния дроб, ако е необходимо се прави изчистване на бъбречна, лимфна и ставна система.

Добре е да се приемат и пробиотици, за да се стабилизира микробната флора, която е необходима за регулация на всичко, което се случа в тази система."

Как да прочистим дебелото си черво? Разберете тук.

8. Внимавайте с порциите

Количеството на храната е индивидуално, но е важно да знаем колко е нашата шепичка и в общи линии храните, които са основни, като например белтъчните храни, не трябва да бъдат по-големи от нашата шепа. Ако консумираме месо, то да е толкова, ако консумираме ядки, да са толкова, отделно въглехидратите, които се консумират могат да бъдат и в по-големи количества, например една салата около 250 до 300 гр, на 100 гр месо е съвсем достатъчно. 

9. Почивайте си пълноценно 

Почивката е нещо, без което не бихме могли да възстановим нищо в организма си. На нас ни е необходимо достатъчно количество сън, което варира при различните хора, все пак между 6 и 8 часа на денонощие, за да може в този момент да се възстановяват много важни функции в нашия организъм и да се даде почивка на мозъка. По-големите почивки трябва да следват периодите на интензивно натоварване и би било добре човек да си почива три дни в седмицата, има нации които отдавна са въвели този режим на работа, но ние не сме стигнали до там. Годишната почивка не по-малко от 10 дни, разбира се, че те трябва да бъдат на подходящи места и да се вземат наведнъж.

10. Отдайте се на релакс

"В България има прекрасни места за това, страната ни разполага с много добри природни дадености, за които ние малко знаем и малко използваме.

Едно от тях е село Баня и по-специално хотел "Аспа Вила", където аз лично намерих перфектните условия, за да провеждам и своите семинари. Там най-ценното нещо е минералната вода, тя е изключителна, в състояние е да съживи хората във всякакъв смисъл. Тя релаксира, отпуска, много добър ефект има върху храносмилателна система, както и върху костно-ставна система. Температурата на водата, особено във външния басейн е чудесна. Освен това самото място е уникално, доста енергийно наситено е, човек има много добро усещане, когато отиде там. Въобще не слагам на последно място начинът, по който посрещат там, домакините и персоналът са прекрасни хора, благодарение, на които аз правя спокойно своите семинари.

Там има всички условия организмът наистина да се освободи от всичко ненужно. Да се храни както трябва, да пие вода, каквато трябва и да релаксира по всякакъв възможен начин. Знаете случаите, в които отиваме на почивка, в хотели, в които се предлагат блок маси, където има всичко и се случва онова, за което ви разказах в началото. Има много неща, а ние си слагаме от всичко в чиниите и консумираме наведнъж. Не бих казала, че това ще бъде почивка за организма. Това ще го натовари и няма да му помогне. Би могло да се подходи по-съзнателно към храненето и човек да реши, че наистина в този период ще получи възможността да се храни пълноценно и ще се възползва от това. В хотел "Аспа вила", например име екологично и балансирано меню, подготвено лично от мен. Във всеки един момент, когато се подава храната в нея има всичко необходимо, като вещества и като количества, за да могат те да бъдат усвоени пълноценно. В тях влизат и ястия от българската кухня, но има разлики по отношение на начина на приготвяне, както и някои от количествата на продуктите, които се използват за приготвянето.  

Не забравяйте: Не става изведнъж, винаги казвам, че не бива да стресираме организма си и да решим, че от днес за утре трябва да направим всичко за него. След като той е имал някакъв начин на работа и то в резултат на изискванията, които ние сме му поставили през живота си, той се е адаптирал към тях и ние изведнъж решаваме нещо друго, естествено, че ще го поставим в стресова ситуация. Въведете промените към по-добро здраве постепенно.