Мили дами, всички ние знаем колко трудно е намирането на подходящия и удобен спортен сутиен, който да ни осигури комфорт, докато се грижим за тялото си. Ето защо нямаме търпение да ви съобщим новината, че изследователите са на крачка по-близо до създаването на бионичен сутиен („Bionic Bra“), който автоматично да се затяга при физическите упражнения, за да осигури най-голямо удобство.

След повече от 15 години работа на австралийски изследователи от Университета на Уолонгонг, първият прототип на бионичния сутиен, вече е факт. Основната цел на умния сутиен е да помогне за премахването на страховитите поклащания на гърдите, които обикновено водят до тяхното отпускане и увисване. За целта скрити в него сензори ще следят движението на гърдите и ще го затягат, когато дамата започне да се движи по-активно.

„Резултатите показват, че нашите технологии могат да усетят движението на гърдата и да предоставят допълнителна упора на гърдата“, обяснява д-р Шеридан Гоу, участник в екипа. „Предизвикателството сега е да се интегрират тези технологии във функционален, удобен сутиен.“

Проучванията показват, че около 85 % от жените носят неподходящ сутиен, което може да бъде причината за неприятно главоболие, болки в гърба и болки в шията. Екипът на Bionic Bra е взел предвид и факта, че очаква умният сутиен да предотврати дългосрочните щети, които могат да бъдат причинени от недостатъчно стегнатото бельо.