Един от любимите ми филми е "Бодигард". Това, което дълбоко ме докосва в него е символното свързване на творческото, смело и нежно сърце (Уитни Хюстън) и силния, разумен, закрилящ ум (Кевин Костнър). Често забелязвам, че жените имат силно развит ум, който обаче е заел ролята на сърцето, тоест вместо да го защитава, вместо да го следва и изслушва, то води, избира, разсъждава и действа спрямо събраната информация отвън, от реалността, от сетивата. Малко ми напомня на робот, на който сме делегирали да взима сърдечни решения.

В това решение обаче липсва вълшебството, липсва щипката живот, свързването с дълбоката ни женска вътрешна мъдрост. Тя живее в нашите кости, в нашите клетки. Тя е семенце, което е пазено и предавано от майка на дъщеря през поколенията, докато намери благоприятна почва да покълне и да израсне силно и живо. Ако четеш тези думи, това означава, че то е поникнало в теб, това означава, че сърцето ти е готово да заеме своята роля и животът ти да забарабани по неговия ритъм.

Жените често си мислим, че е нужно да смалим ума си, за да бъдем възприемани като по-женствени, да изглеждаме по-безпомощни, за да утвърдим силата и ума на мъжа.

Всъщност е нужно да поставим нещата на мястото им, където е тяхната сила, което означава да признаеш силата на сърцето си и силата на ума си. Вместо едното да е отделно от другото, да бъдеш като мазолестото тяло (corpus callosum)в нашия мозък и да ги свържеш, да им помогнеш да се движат един към друг и да се хванат за ръце.

Спомних си един зимен ден, в който моя любим на сърцето ми мъж, ме покани на разходка в Рила. Беше облачно, ветровито, снежно и студено. Искам да ти споделя, че моят досег с природата се беше ограничил до разходки в Южния парк и естествено се вълнувах, дали няма да се изморя твърде лесно, дали няма да съм му в тежест и да го бавя по пътя нагоре. Моят ум беше в пълна бойна готовност да се доказва. Предполагам ти звучи познато!

Не можеш да си представиш колко се изненадах, когато усетих, че всъщност той се съобразява с мен. С всяка стъпка, аз се свързвах със своето темпо, аз започнах да се наслаждавам на своите крачки, аз започнах да чувам ударите на своето сърце и да се движа съобразно него. Аз усещах в своите кости, какво е да не бързаш, да не се атакуваш вътрешно, а просто да се отпуснеш, да си позволиш да чувстваш себе си, другия, природата, какво е да свържеш ума със сърцето си.

Пътят нагоре преминаваше през ски писта и тогава станахме свидетели на следната ситуация. Младо момиче, очевидно начинаещо в ски спусканията, едвам слизаше надолу. От нея лъхаше страх и несигурност. Беше с мъж, може би нейния любим, а може би не. Той носеше каска, която покриваше цялото му лице и и крещеше да се спуска, че му е омръзнало да я чака и да не бъде такава страхливка. Тя му крещеше, че не може повече и иска да спре. Тя не беше физически сама, но емоционално се беше изоставила, защото не следваше своето темпо, своето движение. Колко често си причинявала това на себе си? Колко често си искала да спреш, или да забавиш, или да се отпуснеш в своя си ритъм? Тази сцена ми се появява всеки път, когато критикувам себе си, когато умът ми бърза и налага темпото, вместо да брани темпото на сърцето ми.

Помни, че сърцето е по-бавно от ума. То има нужда от повече време, от повече пространство, от повече тишина, от повече нежност.

Винаги ще помня този ден в живота си и винаги ще съм благодарна на партньора си, че ми предаде този урок с топлото си присъствие и уважение към личното ми движение.

На сърцето трябва да се барабани, за да дадем живот на Жената – скелет, за да се доближим до онази, която винаги е била близо до нас.

Клариса Пинкола Естес

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на Бъди Вдъхновяваща Жена 

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П В летните страсти не забравяй да бъдеш своя закрилница на сърцето си. Каня те на 27 Август от 19:30 - 21:30, ул. Отец Паисий 53, да разбереш, кои качества е нужно да изследваш в мъжа, за да си спокойна, че е подходящ за емоционално обвързване. Вход 15 лева.

Да, искам да бъда своя закрилница и да се запиша за лекцията!