Очите на паметника на цар Самуил, който ще бъде открит официално утре, най-вероятно ще бъдат сменени. По-рано днес се разбра, че авторът на монумента Александър Хайтов е поставил очи, които светят на тъмно, а това не се е харесало на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов. Разговорът между тях стана в ефира на Нова телевизия, която снимаше на живо от ателието на Хайтов, докато той говореше с Чобанов по телефона.

"Въпросът за вградено художествено осветление на фигурата не е бил предмет на заданието на конкурса, нито е бил представен от автора пред журито или пред Столичния общински съвет и Столична община", написа Чобанов по-късно във "Фейсбук" профила си и добави, че доколкото той засяга цялостното въздействие на паметника, няма как да се допусне такова нещо, и като вече реален собственик на монумента, общината ще предприеме нужните действия в случай на необходимост.

"А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това няма да се хареса на хората и те няма да им гласуват нов мандат", каза Александър Хайтов сутринта пред Нова телевизия и уточни, че не го интересува дали един паметник ще накара хората да гласуват. "Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на този паметник", добави той.

По обед днес паметникът беше преместен в центъра на София за официалното му откриване утре, на което ще присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и кметът на града Йорданка Фандъкова. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов покани македонския премиер Никола Груевски на церемонията, за да бъде спазена заръка на Европарламента за общи празненства между двете държави. Директорът на Националния исторически музей пък проф. Божидар Димитров определи част от изказващите се за паметника като посредствени.

Междувременно в интернет започна подписка против поставянето на монумента в центъра на София, до базиликата "Св. София".

В писмото, разпространено в социалната мрежа "Фейсбук" от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов, се призозава кметът на града Йорданка Фандъкова да отложи утрешната официална церемония, на която се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.

"Следващата седмица предстои откриване на паметник на цар Самуил в непосредствена близост до базиликата "Света София". С настоящото си обръщение към Вас настояваме и Ви молим да отложите церемонията по откриването на монумента", пише в писмото и се добавя: "Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя."
снимки

"Ние не настояваме за ликвидация на паметника. Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение. Смятаме, че общината е длъжна да бъде активен организатор на такава дискусия, а не пасивно да очаква несъгласия по обичайния бюрократичен ред", продължава писмото и се добавя: "Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София е трудно обратимо. Готови сме да участваме в открита дискусия по този въпрос. Призоваваме Ви към особено висока чувствителност към възможността проектът да се окаже непоправимо петно в самото сърце на града."

Източник: Дневник