Днес е световният ден на кръводаряването - на този благороден жест, спасил милиони хора. На 14 юни повод за усмивка имат всички, които доброволно даряват кръв и не очакват нищо в замяна.

Според учените и дългогодишната практика на кръводаряване, доброволно дадената кръв е най-безопасната, тъй като едва ли някой би дарил кръв, заразена с инфекции и вируси като хепатив и ХИВ.

Може би не всички смели герои знаят, че 14 юни е рождената дата на Карл Ландщайнер – мъжът, който през 1900 г. открива кръвните групи, а впоследствие печели и Нобелова награда за това. Благодарение на него, а след време и на благородните кръводарители, са спасени безброй животи.

И като заговорихме за невъзпяти герои, ще представим един такъв.

85-годишният австралиец Джеймс Харисън, наричан още „Мъжът със златната ръка” е благословен с много рядка кръв, която дарява вече 60 години. Благодарение на него са спасени повече от 2 000 000 бебета. Кръвта му е съставена от редни антитела, които служат за лечение на опасния Резус-конфликт. Когато бъдеща майка приеме тези антитела, шансът да роди здраво бебе се увеличава многократко. Всъщност, става дума за жени, носителки на отрицателен резус фактор, чийто плод, обаче, е с положителен резус фактор. Една от тези късметлийки е собствената му дъщеря Трейси, която ражда прекрасен внук на баща си, благодарение на кръвта му.

Сигурно мнозина ще се запитат какво е подтикнало този мъж да дарява кръвта си в продължение на толкова много години. Когато Джеймс е на 14 години преживява опасна операция на гръдния кош, заради която се налага да му прелеят 13 литра кръв. Тогава, той се зарича, че щом навърши 18 ще започне да дарява кръв, за да помага на хората. Т ака и става, от заветните 18 насам, мъжът дарява кръв на няколко седмици, а наскоро удиви всички с рекордните си 1000 дарявания, които спасява повече от 2 милиона човешки живота.

Харисън твърди, че никога не е имал намерение на спира да помага на хората. Той споделя още и че се е наложило да го застраховат за милион долара, за да може, ако с него се случи нещо, съпругата му да бъде подсигурена. Мъжът е приел всичко спокойно, дори факта, че този документ един вид е съгласие да изгуби живота си.

Мъжът със златната ръка е носител на отрицателен резус фактор. Лекарите експериментират като му инжектира положителен такъв, но Харисън оцелява. Тогава става ясно, че кръвта му е способна да лекува болестта. Обикновено, тя се инжектира на новородени бебета и на бременни жени, което спомага за прекратяване на развитието на увреждания.

Досега рядката и лековита кръв на австралиеца е спасила повече от 2,2 милиона живота.