Добрата салата е в основата на всяка успешна диета. За да бъде наречена една салата добра за фигурата, освен изобилието от зеленчуци в нея трябва да има и протеини, които да ни заситят за дълго. Точно тази е тайната на следващата ни рецепта – много протеини от царицата на зърната – киноа.

Тази магическа салата е подходяща за основно ястие. Тя е изпитана в случаите, в които спешно трябва да изглеждам слаба. Вкарва във форма винаги, когато трябва да се чувствам красива за някой специален ден. Причината е в магданоза, който изсмуква излишната вода от тялото и ме спасява от подуване. Киноата не е, за да изглежда рецептата завъртяна и екзотична, а защото тя е без глутен за разлика от булгура в оригиналното табуле. Това означава, че няма да се „подуе” в стомаха, като по този начин да прибави да няколко килца в областта на талията. Доматите, лютата чушка, лукът и лимонът засилват метаболизма и подпомагат изчистването на излишните мазнини...

Ако искам да мина на разтоварваща диета, често консумирам 2 дни по ред тази салата. В комбинация с плодове, вода, чай и някой и друг омлет за вечеря, не изпитвам никакъв глад. Е, има си един недостатък. Много е вкусна!

За 2 порции
100 г. киноа
2 големи връзки магданоз (около 2 пълни купи нарязан магданоз)
2 средни домата нарязани на кубчета и оставени на страна
2 люти чушлета
1 глава червен лук
1/2 лимон
малко сол на вкус
зехтин

Приготвяне:
Киноата се сварява в съотношение с вода 1:2 и се оставя да изстине. През това време доматите се оцеждат от сока (аз го изпивам), нарязват се магданозът, лютата чушка, лукът на ситно. В малка купичка се смесват зехтин, сол, лимонов сок. Това е дресингът за нашата салата.

Когато киноата изстине, всичко се смесва в голяма купа и се слага дресингът. Разбърква се веднага Може да се сервира веднага, но ако престои 30 мин. в хладилник става още по-вкусна.