Краткият разказ, който баба ми разказа, когато й казах, че ще се омъжвам...

Двама съпрузи се наслаждавали на щастлив брак почти през целия си живот. Те споделяли помежду си всички тайни и преживявания, но съпругата имала само една молба към мъжа си: той никога да не поглежда, какво има в старата кутия от обувки, скрита на горния рафт в гардероба.

Съпругът никога не попитал какво има в кутията. Вярвал, че там са скрити лични, женски работи…

Но един ден жена му се разболяла тежко и влязла в болница. Един ден, когато състоянието й се влошило значително,тя помолила мъжа си да ѝ донесе ОНАЗИ кутия, тъй като настанало време да разкрие тайната си.

Мъжът се прибрал вкъщи, намерил кутията и я отворил. Вътре лежали две плетени кукли и огромна сума пари – 95 хиляди долара!

- Но защо? Как!? – той не можел да се опомни, смаян от това, което виждали очите му.

- Преди да се оженим - казала старицата на слисания си съпруг – моята баба ми разкри тайната на щастливия брак. Тя се състои в това никога да не спориш със съпруга си. Посъветва ме всеки път, когато ти се ядосам, да седна спокойно в някой ъгъл и да плета по една кукла.

Старецът се трогнал – в кутията имало само две кукли. За изминалите 50 години тя му се била ядосала само два пъти... Възрастният мъж регърнал жена си ѝ я целунал.

- А от къде са тогава всички тези пари? – попитал той.

- А това ли… - отговорила тя с усмивка. – Това са парите, спечелени от продажбата на останалите кукли.