За много родители това да приспят децата си – и най-вече те да спят непробудно до сутринта – е постоянна битка. Но съветът, че трябва да не обръщате внимание на хлапетата, когато плачат в леглото си, е изключително неприятен. А и непрактичен. Благодарение на експертът по сън сред малките деца Люси Шримптън, хлапетата никога повече няма да страдат от безсъние – а и да причиняват безсънието на родителите си.

Люси, която има две деца, твърди следното: „Родителите често пропускат да научат децата си на важни навици, свързани със съня, тъй като ги притеснява идеята, че малките може да се разплачат – но има и много по-добри начини да се справите с това. Не обещавам, че няма да бъдат проронени никакви сълзи в процеса, но ако детето плаче е по-добре родителите му да го утешат, вместо да го игнорират.“

Люси вярва, че има много начини да изпратим децата си в Страната на сънищата с усмивка на лице, при това без да ги караме да ронят горчиви сълзи. Поне не толкова много, колкото преди. Идеите й включват „спрей на сънищата“, с който да създадете приятна атмосфера в леглото и да научите децата си на правилни навици.

Люси, която специализира в грижите за деца до 6-години, ни уверява, че щом децата ни свикнат на този режим, те ще спят непробудно до сутринта.
„Всички ние имаме периоди от нощта, в които се будим. Те се наричат „частични събуждания“. Проблемът при децата е, че често се разсънват прекалено много и не знаят как да заспят отново“, обяснява тя. „Това, което трябва да правят, за да заспят, когато стане време за лягане е съвсем същото, което трябва да правят и когато се разбудят през нощта“. А ако това означава прегръдки от мама и тате – точно това е, което трябва да дадете на хлапето си и през нощта, всеки път щом се разбуди.

Освен, че причинява умора и раздразнителност, редовната липса на сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори депресия. „Виждала съм няколко случаи, в които бракове се разпадат, заради непрекъснатите проблеми със съня на децата. Родителите започват да спят в отделни стаи и не прекарват качествено времето си заедно вечерта. В последствие и майката, и бащата стават изключително изтощени и се превръщат в роби на децата си.", разказва Люси.

Но това не трябва да е така! Родителите трябва да научат децата си да лягат щастливи. Ето кои са петте най-важни съвета за това как да научите децата си да заспиват бързо и да остават непробудни до сутринта.

Напръскайте стаята със „спрей на сънищата“

Ако напръскате стаята на детето си с „приятни сънища“, това ще го накара да се чувства по-комфортно и дори да се вълнува от факта, че ще си ляга. Това също е ефективен начин да прогоните „чудовищата под леглото“, но в никакъв случай не споменавайте за тях точно преди лягане.

Как да направите „спрей на сънищата“? Използвайте въображението си! Дори и празна бутилка, която да напълните с вода, може да ви свърши работа. Можете да бъдете и по-креативни, като например направите интересен етикет на бутилката и оцветите течността в нея, за по-магичен ефект. „Ако децата ви се будят през нощта и са достатъчно големи, можете да оставите шишенцето до леглото им“, съветва Люси.

Завийте децата си като „сандвич“

За децата, които се отвиват и им е трудно да лежат, без да мърдат, трябва да обърнете сериозно внимание на начина, по който ги завивате, за да спят спокойно през нощта.

Според Люси завиването като „сандвич“ може да направи чудеса. „Кажете на детето си, че правите въображаем сандвич и то е част от пълнежа му“, съветва тя. Внимателно затъкнете завивката и я пригладете, сякаш прибавяте още пълнеж към сандвича. Продължавайте така, докато детето ви е концентрирано и лежи спокойно, преди да го оставите да спи. Това е игра, която трябва да бъде изиграна съвсем спокойно, за да може детето да се фокусира върху това да остане в леглото.

Настройте детето си за сън

„Когато приспивате детето си, трябва да му изпратите подсъзнателни послания, че трябва да се успокои. Например ако му четете приказка, говорете бавно и спокойно, сякаш го приспивате“, казва Люси. Тя също предлага да повтаряте някои фрази и да се прозявате от време на време. „Когато детето ви види да се прозявате, то също се прозява – и така настройва тялото си за сън“, добавя тя.

Научете детето си на навици

Да награждавате детето си със стикерчета и играчки през деня е идея, която със сигурност ви е позната. Люси предлага да я пренесете и в леглото, за да поощрите правилните навици на детето си.

Да лежиш кротко в леглото си и да не будиш мама и тате през нощта също може да бъде превърнато в навик – също като това да казваш „благодаря“ и „моля“ през деня“, казва експертката.

Люси препоръчва 4 навика за сън, които трябва да преглеждате всяка сутрин и да награждавате със стикер, ако са изпълнени. Когато детето ви събере и четирите стикерчета на сутринта, то трябва да получи малка награда. „Трябва да говорите много положително на детето си, да го хвалите и никога да не му позволявате да се чувства разочаровано, ако не е получило и четирите стикерчета на сутринта. Опитайте се да го мотивирате да си ги заслужи на следващата вечер“, разкрива Люси.

Не оставяйте детето си да се умори прекалено

Може би инстинктът ви ви казва, че трябва да оставите детето си да се преумори през деня, за да му се приспи по-бързо вечерта. Но не го слушайте – Люси твърди, че по-правилно е да правите точно обратното.

„Ако детето ви си легне прекалено късно, ще заспи по-трудно“, обяснява тя. „Когато пропуснем да си легнем навреме, мозъкът ни освобождава хормонът кортизол, който ни кара да се разбудим“. Именно заради това е важно детето да си ляга по едно и също време всяка вечер. „Повечето деца спят най-добре, когато си легнат между 18 и 20 часа, но ако хлапето ви е по-голямо можете да опитате и с по-късен час“, съветва Люси.