От незапомнени времена огледалата са използвани не само за да се оглеждаме в тях. Те са служели за гадание и магьосничество. Съблазнително и интересно е да гледаме в огледалото, но наистина ли е безвредно? То винаги е заобиколено от поличби и суеверия.
 
Ето най-любопитните от тях:
 
Предците ни са считали, че ако неправилно и небрежно боравим с огледалото, то може да ни донесе нещастие.
 
- Не се препоръчва често да се любуваме на отражението си - огледалото взима жизнените ни сили. Според народното поверие е особено опасно да се гледаме в огледалото, когато осветлението е лошо - мъждива светлина на свещи, по здрач, на лунна светлина. Взима ни се огромен поток от енергия.
 
- Много е вредно да се погледнете в огледало, което "срязва" главата.
 
- Огледалото трябва да бъде разположено правилно и в спалнята. Основното нещо е спящият да не се отразява в него. Счита се, че най-уязвим и беззащитен е човек именно по време на сън. Огледалото като "енергиен вампир" поглъща енергията му. Хората могат да бъдат измъчвани от кошмари и на сутринта да се чувстват уморени и с главоболие.
 
- Всички са чували, че огледалата имат памет - способни са да запомнят информация. Това вярване е предавано от поколение на поколение. Сега учените потвърждават това с експерименти. Затова е по-добре да не се купуват антични огледала - които може да са видели смърти, трагедии и какво ли още не. Негативната енергия, заключена в тях, може да премине у новите собственици. Ето защо в моменти на мъка и болест не е добре да се оглеждаме. Запомняйки нашето състояние, огледалото може да ни го предаде отново.
 
 
- Според вярванията е препоръчително от време на време да се чисти енергията на вътрешните огледала. Това е необходимо да се прави особено след спор, кавга, неприятни гости. Необходимо е да се избършат с мокра кърпа, напоена с чиста вода. Можете да използвате и светена вода, която неутрализира цялата събрана негативна информация. Друг способ за почистването е близо до повърхността да движите горяща свещ. Може да се сложи и на слънчева светлина. 
 
- Счупеното огледало при всички племена и народи се счита за лоша поличба. Ако случайно счупите огледало - не се паникьосвайте и не се плашете - просто използвайте народните съвети. В никакъв случай не се оглеждайте в парчетата. Трябва да ги изхвърлите от дома.
 
Да не пренебрегваме опита на предишните поколения, даже и ако ние считаме това за суеверие. Изпълнението на тези неща никак не е сложно. Защо да рискуваме здравето и благосъстоянието си. Може би в поверията, които идват от незапомнени времена, има и частица истина...