Всеки има своя собствена представа за това как изглежда едно щастливо семейство. „Уеб Ем Ди“ обаче разкрива някои от основните съставки на щастливия семеен живот.

1. Наслаждавайте се един на друг

„Всичко се свежда до това как се отнасяте един с друг“, казва Раби Ботич – семеен консултант. „Радостта характеризира отношенията на щастливите семейства“, продължава Ботич, който е баща на 8 деца и автор на няколко книги по темата. „Когато родителите се приберат у дома, децата се радват да ги видят отново. Когато децата се приберат от училище, родителите се радват да ги видят отново“, продължава още той.

Изводът – просто се наслаждавайте на времето, което прекарвате заедно.

2. Споделяйте историите си от деня

„Когато децата се приберат, попитайте ги как са изкарали в училище и им разкажете и вие нещо за вашия ден“, съветва Ботич. „Ако се приберете у дома унили и не се поинтересувате от тях, а седнете пред телевизора, защо децата ви да имат причина да се радват да ви видят?“, пита специалистът.

В крайна сметка, когато сте си у дома, децата трябва да са на първо място, казва още Ботич. „Трябва да оставите настрана всичко друго, с което се занимавате, да им разкажете нещо – дори историята да е кратка. Следващият път те ще очакват нова история. Голямото „проклятие“ на семейния живот е скуката. Това е една от причините децата да предпочетат компанията на приятелите си, а не тази на семейството си“, смята още той.

3. Бракът трябва да е на първо място

„Бъдете пример за понятието „истинска любов“, съветва Ботич. Според експертите взаимоотношенията и бракът трябва да са на първо място.
„Има много семейства, в които децата са на първо място. Така те се превръщат заместващи източници на любов. Несправедливо е да сложите тази тежест на плещите на децата си“, казва Ботич. "Това е лошо за цялото семейство, защото в един момент децата ще напуснат тази къща", предупреждава специалистът.

4. Вечеряйте заедно

Семействата, които се хранят заедно, остават заедно – простата истина.

„Семейните вечери са изключително важни. Това е времето да се свържете един с друг. Вечеряйте заедно поне четири пъти седмично“, съветва Ботич.

 

5. Играйте в екип

"Хубаво е да имате традиция, която цялото семейство да изпълнява заедно всяка вечер", смята семейният консултант. Може да четете приказки за лека нощ на малките си деца, а на по-големите – глава от някой интересен роман.

6. Поставете семейството над приятелите си

„В щастливите семейства семейството е над приятелите“, казва Ботич.
„Грижата за децата също трябва да е забавна. Поставяйте правила, но разберете, че децата имат нужда от забавление. Когато се отегчат, те започват да търсят забавление по други начини – тогава приятелите стават по-важни. Приятелствата са изключително важни, но на първо място трябва да е семейството“, категоричен е специалистът.

7. Създайте си традиции и ги почитайте

„Семействата се нуждаят от традиции. Те могат да са на религиозна основа, национални или специфични за конкретното семейство, но трябва да ги има“, казва още Раби Ботич. Професорът по психология Барбара Фийз също е на това мнение. „Щастливите семейства имат значими традиции и не се стресират от тях“, казва Фийз. „Те може да са уникални за вашето семейство – като похапването на говрети всяка събота сутрин, поне една вечер да ядете пица, че дори и да имате собствена семейна песен. Тези ритуали сближават членовете на семейството, тъй като се повтарят във времето“, уверява специалистът. „За да работят ефективно, тези ритуали трябва да са гъвкави. Ако любимата ви пицария не работи, отидете на друго място“, съветва още професор Фийз.

8. Запазете спокойния тон

Не забравяйте, че децата искат стабилност. „Обстановката у дома трябва да е спокойна“, казва Ботич. „Говорете с децата си, поставяйте им конкретни правила и ги наказвайте, когато е необходимо, но не губете контрол и не викайте. Ако викате на децата си, това им показва, че вие самите не се контролирате и създавате напрегната обстановка“, продължава още експертът.

9. Не се карайте пред децата си

Да, някои спорове и караници са неизбежни, но се опитайте това да остане далеч от децата. Ако децата видят, че вие се карате, извинете се. Кажете: „Съжаляваме, че видяхте как се караме. Мама и тати имаха несъгласие по една тема, но сега всичко е наред“, съветва Ботич.

10. Не работете прекалено много

„Ако ви няма през цялото време и не поставите приоритет на децата си, те ще се почувстват несигурни“, казва семейният експерт. „Децата ще започнат да мислят, че не са достатъчно ценни за вас. Просто не работете прекалено много“.

11. Общувайте

"Щастливото семейство е общуващото семейство", казва Роуз Пъркинс – също професор по психология. „Често в семействата се случва така, че всички казват на мама, а после мама предава съобщението. Но в щастливото семейство комуникацията е по-гъвкава. Отворете лините за връзка по между си“, съветва той.

 

Източник: Vesti