Както знаем, класическият зодиак е съставен от 12 зодиакални знака. Оказва се обаче, че не винаги е било така. Така например Римският зодиак се е състоял от 13 зодиакални знака, египетският хороскоп от 24, отговарящи на египетските божества, Келтският включва 22 зодиакални знака, а зодиакът на цветята тълкува човешкия характер чрез цели 36 зодии.

Всъщност броят на зодиакалните знаци в един зодиак е без абсолютно никакво значение. В периода от една календарна година може да има и 100 зодиакални знака със съответните им различни имена. Но те ще представляват единствено опаковката, зад която се крие цялата информация, разкриваща характера на личността.

Както при всяка точна наука, астрологичните тълкувания са плод на хилядолетни опити и грешки. За да разберем напълно какво се крие зад "мистичната" зодия Змиеносец, трябва да тръгнем от самото начало, от несъществуващия зодиакален знак на Паяка. 

Зодия Змиеносец (27 ноември - 17 декември)

Позната от древността като контрапункт на Паяка, съзвездието на Змиеносеца е открито на небосклона от древните астрономи преди близо 22 века.

Обхващащо част от зодиакалното съзвездие Стрелец, Змиеносец е само едно от 88-те съвременни съзвездия. Но въпреки че преминава през еклиптиката, Змиеносец не е зодиакално съзвездие и не се смята за 13-и зодиакален знак. Той дава специфична характеристика на хората, родени в този отрязък от време, която ги прави видимо различни от типичните представители на знака Стрелец. Тук е мястото да кажем, че Юлий Цезар не е бил причината да се заличи от римския зодиак 13-ият зодиакален знак, който бил Змиеносец. Отпадналият е Паяк.

Родените в Змиеносец като отрязък от време, а не като забранен или скрит зодиакален знак, трудно гонят своя житейски връх. Постоянството не им е силна черта. Постигат целите си чрез подмолни удари и винаги са заобиколени от много врагове. Носи им се славата на магьосници и вещи в света на незримото, но дали за зло или за добро, зависят от другите характеристики, дарени им от Стрелец.

Зодия Паяк (16 май - 12 юни)

На доста места е възможно да откриете твърдението, че е съществувала и зодия Паяк, въпреки че това съвсем не е така. Може да срещнете и обратното схващане, но не търсете грешка в противоречието, защото такава няма.

В наши дни зодията Паяк не представлява нищо повече, освен една мистериозна и мрачна загадка. Според нея хората, родени между 16 май и 12 юни, са смятани за магове, вълшебници и гениални творци, които нормалният човешки разум не може да проумее докрай. В най-лошия случай са феноменални престъпници. Така или иначе хората, родени под този знак, винаги имат странна, необикновена съдба, белязана от невероятни обрати. Каквато и да е истината за 13-ата зодия, старите хора ги считат за специални, белязани от съдбата и нарочени за бляскаво бъдеще. 

До ден-днешен се смята, че човек много трудно може да се изплъзне от влиянието на “паяците”. Мнозина от тях са оказали влияние върху цялостния исторически процес.

Световно известни паяци са: Балзак, Артър Конан Дойл, Гоген, Вагнер, Мерилин Монро, Боб Дилън, Джо Кокър, Джон Кенеди, папа Йоан Павел II, Тито, ясновидецът на Хитлер - Ерик Ян Ханусен...