Много малко дами отчитат, че грижите, които полагаме за фигурата си през студените месеци, всъщност са много по-различни от тези, които работят през пролетта и лятото. Затова и често се случва така, че увити в дебелите си дрехи, през зимата трупаме излишни килограми без да разберем. Тъй като често не променяме режима си, когато стане по-хладно, тялото ни започва да страда - чувстваме се отпаднали, непрекъснато сме гладни и ... дебелеем.

Истината е, че можете да прочистите тялото си, да повишите нивата на енергия и дори да свалите килограми, като просто се свържете отново с най-верния си приятел - вашето тяло!

Най-популярните диети и детокс режими включват прясно изцедени сокове и много сурови плодове и зеленчуци, които всъщност имат охлаждащ ефект за тялото ни през зимните месеци. Затова и не е добре да ги прилагате, когато е студено. 

През зимните месеци ни липсва достатъчно светлина, а енергийният кръговрат се осъществява по-бавно, разкрива графиня Ангелика Волфскийл в новата си книга, преведена на български "Шуслерови соли и хранене според биоритмите". Липсата на енергия се дължи и на факта, че през зимата приемаме по-малко свежи продукти, които са загубили голяма част от минералите и витамините си. Поради забавеният енергиен поток, липсата на достатъчно физическа активност и липсата на свежи продукти, в организма се натрупват повече токсични вещества. Освен това през студения сезон организмът е принуден да произвежда и да изразходва повече топлина. Затова е важно да имаме здрава храносмилателна система, която се справя лесно с храни, които дават повече енергия - по-мазни и сладки. Неслучайно през зимата ни се хапват топли супи, сготвена храна и мазнини, които защитават органите ни от охлаждане.

Един добре планиран зимен хранителен режим ще ви позволи да бъдете силни и енергични през студените месеци, както и устойчиви на различни вируси, без да натрупвате излишни килограми.

Според традиционната китайска медицина през различните сезони са активни различни органи - през зимата това са бъбреците и пикочния мехур.

Мислете за бъбреците като за филтри за детоксикация. Те всъщност поддържат постоянния химичен състав на телесните течности. Те филтрират кръвната плазма, отделят чрез урината ненужните вещества и насочват обратно към клетките необходимите за организма вода, електролити и хранителни вещества. Бъбреците имат най-висока активност между 17 и 19 часа и през цялата нощ. Много е важно през студените месеци да не забравяме да приемаме вода, защото иначе бъбреците ни не могат да функционират правилно. Недостатъчното количество течности принуждават организма да насочва наличното количество "по спешност", за да снабди с предимство активно функциониращите органи в момента. Липсата на достатъчно течности съответно води до неефективно изчистване от токсини, което най-напред се проявява в мозъка. Да, ако забележите че мисловният ви процес става бавен и затруднен, а мислите ви са неясни - то това е първият сигнал, че сте дехидратирани. Графиня Волфскийл препоръчва да приемате минимум 2,5 литра пречистена вода на ден. Имайте предвид, че бъбреците изпълняват близо 500 функции и работят на по-висока от общата телесна температура. Затова не допускайте те да се охладят, дори и за момент, не ходете боси и се обличайте добре. Дори незначително спадане на температурата в бъбреците понижава тяхната работоспособност. Ако организмът ви не може да се детоксикира добре, също е възможно да качите килограми, които всъщност представляват неизчистените вещества от тялото, които в някои случаи могат да се равняват дори на килограми. Имайте предвид, че чаят кафето, прясното мляко и плодовите сокове не детоксисират бъбреците, така че освен тях трябва да приемате и достатъчно количество чиста питейна вода. 

Съвет: за по-добра бъбречна детоксикация и съответно за поддържането на оптимални килограми, можете да използвате различни билки като глухарче, коприва, бял равнец и др. Приемайте ги под формата на запарка или кулинарна подправка. Най-добре приемайте чай за бъбреци и пикочен мехур между 17 и 18 ч. Пикочният мехур пък функционира с максимална активност между 15 и 17 ч. В този период се отделя най-много урина. Така че ви препоръчваме, от сутринта до 15 часа да сте изпили по-голямото количество течност за деня. Това се отразява положително на изхвърлянето на водата от организма и съответно на теглото ни. Графиня Волфскийл съветва да избегнете зимната депресия и обилното похапване от нерви с комбинация от Шуслерови соли №5, №9, №10. №5 подпомага усещането за ситост и дава усещането за повече енергия, №9 задвижва метаболитните процеси, а №10 подсилва функцията на бъбреците и изхвръляне на токсините от тялото. Използвайте ги цяла зима по 5 таблетки от всяка на ден, разтворени в гореща вода, като ги пиете на малки глътки и дъвчете течността.

Още няколко полезни съвета:

- Хапвайте топла храна

През зимата заложете на супи и леки готвени ястия. В никакъв случай не хапвайте сурови зеленчуци за вечеря, а приема на плодове прекратете след 15 ч. Фокусирайте се върху сезонните продукти, които са характерни за българските ширини, така ще сте сигурни, че те са максимално пресни и са запазили максимума от хранителните си вещества. Не забравяйте и затоплящите подправки, които освен че правят много вкусни ястията, затоплят и организма. Ако обичате люто, не забравяйте да хапвате и люти чушки, например. Те са естествен дезинфектант за организма. Не забравяйте и домашното кисело зеле и туршии, те съдържат млечно-кисели бактерии, които увеличават многократно хранителните свойства на ястията. Те подобряват способността на организма да абсорбира протеини и минерали, по-специално калций, желязо, цинк, магнезий, фосфор и мед.

- Изберете полезните мазнини

Знаете ли, че тялото ви се нуждае от точните мазнини, които му помагат да абсорбира важни хранителни вещества. Полезните мазнини помагат на организма ви да усвои витамините А, D и E, които са от особена важност за здрава нервна система. Това означава, че когато ядете от тях настроението ви ще бъде по-добро, дори през зимата! Опитайте с маслини, зехтин, бадеми, авокадо, сьомга, орехи, ленено семе и кокосово масло. 

- Заложете на полезни сладости

Тази зима заложете на полезни сладки неща, които ще задоволят желанието ви за нещо сладичко, ще ви дадат енергия и няма да ви донесат излишни килограми. Това са десерти приготвени с тиква, сладък картоф или сурови десерти приготвени с естествени съставки и с полезни подсладители като мед и фурми, например. 

- Превключи на зимен режим

Когато времето е навън е студено, а денят става все по-къс, телата ни имат нужда от повече сън, а метаболизмът се забавя. Затова спете повече през ранните тъмни часове и ставайте възможно най-рано, за да хванете възможно най-много слънчеви часове. Слънчевата светлина има положителен ефект върху цялото ни тяло, включително и върху цикъла ни на спане, а както знаем сънят е много важен за поддържането на килограмите ни. Повече сън преди полунощ, особено през зимата, ще поддържа настроението ви положително и ще прекрати похапването късно вечер.