Коледа е само след няколко дни, ето защо днес избрах да напиша лично послание към всички Вас, които вече цяла година сте част от моята рубрика в Dama.bg. БЛАГОДАРЯ Ви за доверието да споделите с мен най-съкровените си мисли. БЛАГОДАРЯ и на екипа на Dama.bg за гостоприемството и подкрепата.

БЛАГОДАРНОСТТА – това е моето послание към Вас не само заради идващите светли празнични дни, а защото това е най-важният урок, който научих в годините. Научих, че БЛАГОДАРНОСТТА трябва да е ежедневен наш спътник. Всички ние препускаме по магистралите на живота, забързани, улисани във „важните” си дела и забравяме, пропускаме най-съществените неща в живота - ежедневните зрънца любов, радост, вълнение, усмивки, които са навсякъде около нас. Нека спрем за миг в забързания си живот и се обърнем назад. Ако погледнем картата на живота си, ще видим, че мястото, на което се намираме в момента, е резултат на решенията, които сме вземали и изборите, които сме правили в годините. Да, те са като тънки, почти невидими нишки, които се извиват напред в посоката, в която се движим. И ако наистина всеки направи тази рекапитулация за себе си, ще осъзнае, че животът ни е като платно, изтъкано не само от „глобалните”, „важните” нишки-избори, които правим, но и от ежедневните, дребните, на пръв поглед малки решения, които вземаме, срещите, които осъществяваме, хората, с които пътищата ни се преплитат.

Днес аз се обръщам назад към своята карта на живота и виждам за колко много неща и на колко много хора искам да БЛАГОДАРЯ.

БЛАГОДАРЯ на трудностите и препятствията, които ме съпътстваха през годините, а те не бяха малко, защото ме научиха да познавам и ценя повече себе си, да вярвам в себе си, в собствените си сили и усещания.

БЛАГОДАРЯ на хората, които срещнах по пътя си. Те ми показаха колко пъстър и разнообразен е светът. Те ме научиха, че дори някой да е различен от теб и твоите виждания за света, това не означава борба, а по-скоро признаване на другостта на всеки един от нас, на израстване, на приемане, толерантност и разбиране.

БЛАГОДАРЯ на моите близки и приятели, които останаха с мен през годините, независимо от моите върхове и спадове. БЛАГОДАРЯ им за тяхната безкрайна любов и подкрепа!

БЛАГОДАРЯ и на тези, които си тръгнаха от живота ми, защото ме научиха на смирение и приемане. 

През тези години много хора потърсиха помощ от мен за индивидуална работа или посещаваха групите ми. БЛАГОДАРЯ Ви, защото всеки един от Вас остави следа в сърцето ми, защото ученето и развитието никога не е само в една посока, то винаги е взаимно.

За мен енергията на БЛАГОДАРНОСТТА е вълшебна. Тя има огромната сила да променя. В навечерието на Коледа, когато всичко около нас е сякаш по-красиво, по-топло, по-свято нека осъзнаем тази сила и направим БЛАГОДАРНОСТТА наш ежедневен спътник. Нека започнем 2016г. различно, нека поканим БЛАГОДАРНОСТТА да е постоянен гост в домовете ни. В началото на тази година направете нещо специално за себе си – започнете да си водите ДНЕВНИК НА БЛАГОДАРНОСТТА, в който всяка вечер записвайте поне по три неща, за които сте благодарни през изминалия ден. Така ще изпълните живота си със сила, ще го направите по-вълшебен, а от вълшебства ние имаме нужда винаги, не само на Коледа.

Пожелавам Ви красива, вълшебна, искряща и споделена Коледа, изпълнена с усмивки. Нека Новата 2016 година бъде за Вас годината на осъществяване и сбъдване на най-смелите Ви мечти и желания!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук