Обичате ли да решавате логически задачи? Ако отговорът е „Да”, предизвикваме ви да разберете кога е рожденият ден на Шерил!

Не знаем за вас, но ние много обичаме да решаваме логически задачи! А тази, с която ви предизвикваме днес, се е падала на тест за 14-годишни ученици в Азия! Но не подценявайте задачата, тъй като след като беше публикувана в няколко социални мрежи, изведнъж се оказа твърде сложна дори и за възрастни. Тя е предназначена за едно от най-големите състезания по математика в Азия – Singapore and Asian Schools Math Olympiads (SASMO), но придоби огромна популярност, след като телевизионният водещ Кенет Конг я публикува във Фейсбук. От малкото предоставена информация в условието, по логически път, трябва да разберете, кога е рожденият ден на Шерил. 

Публикацията на Конг бе споделена над 5000 пъти, след което се включи и изпълнителният директор на SASMO Хенри Онг, който предостави допълнителна информация за ''дяволската задача''. Въпросът е бил 24-ти от общо 25 в тест, чиято цел е била да се отсеят по-добрите ученици от по-слабите. Но видимо, задачата е достатъчно трудна и объркваща и за възрастните. Онг заяви, че се радва, че въпросът е предизвикал толкова голям интерес в Интернет пространството.

Време е за задачата:

Албърт и Бърнард току-що са се сприятелили с Шерил и искат за разберат кога е рожденият й ден.

Шерил им дава списък с 10 възможни дати, както следва:

МАЙ:15,16,19
ЮНИ:17, 18
ЮЛИ:14,16
АВГУСТ:14, 15, 17

 

След което Шерил казва на Албърт и Бърнард по отделно съответно месеца и датата на рождения й ден.

Албърт заявява: Не знам кога е рожденият ден на Шерил, но съм сигурен, че и Бърнард не знае.

Бърнард отговаря: Първоначално не знаех кога е рожденият ден на Шерил, но сега вече знам.

Албърт заключва: Тогава аз също знам кога е рожденият ден на Шерил.

Е, кога е рожденият ден на Шерил?

Измислихте ли го? Ако искате да знаете отговора – продължете да четете след снимката!

Умните глави от SASMO разкриха отговора. А ето го и него:

От условието става ясно, че Албърт знае месеца, а Бърнард знае датата.

От първото твърдение знаем, че Албърт е сигурен, че Бърнард не знае кога е рожденият ден, следователно май и юни трябва да бъдат отхвърлени (датата 19-ти се появява само през май, а 18-ти само през юни).

Или с други думи, ако Албърт имаше подсказка от Шерил, че рожденият й ден е през май или юни, тогава той нямаше как да бъде сигурен, че Бърнард не знае кога точно е родена. 18 и 19-ти са единствените дати, които не се повтарят – знае ли Бърнард някоя от тях, знае и месеца.

Следователно след като Албърт казва, че е сигурен, че Бърнард не знае кога е рожденият ден, Бърнард също разбира, че двата месеца май и юни отпадат. Тогава Бърнард може да отгатне кой месец е – остават юли и август. Бърнард знае точната дата и заявява едва след като Албърт се е изказал, че вече знае кога е рожденият ден на Шерил. Следователно не може да е на 14-ти, защото като дата се появява и през юли и през август т.е. нямаше как Бърнард да е сигурен в кой от двата месеца е, ако Шерил му беше казала 14-ти.

Остават следните дати: 16-ти юли, 15-ти-август и 17-ти август. Ясно е, че Бърнард, знаейки датата, при така отсените възможности вече ще разбере и месеца.

От последвалото заключение на Албърт, разбираме, че и той вече знае кога е рожденият й ден. Следователно трябва да е юли, защото ако Шерил му беше казала, че месецът е август, при наличието на две дати през този месец -15-ти и 17-ти, Албърт не можеше да бъде сигурен коя от двете е и нямаше как да твърди, че знае кога точно е рожденият й ден.

От което следва, че отговорът е... 16-ти юли! Познахте ли го?