Теодор Рузвелт - най-младият президент на САЩ и носител на Нобелова награда за мир, който е роден на 27 октомври 1858 г., ще бъде вечно помнен заради енергията, емоцията, уменията и неподправеното удоволствие, които е влагал във всичко, с което се е захващал. Неслучайно той е и един от най-бележити и уважавани американски президенти.

В личния живот малко хора са толкова неприятни, колкото човекът, който се хвали гръмко; и ако той не е в състояние да подкрепи думите си с дела, положението му е достойно за презрение.

Далече по-добре е да се решиш на големи неща, да спечелиш славни триумфи, дори и маркирани със знака на провала…, отколкото да се наредиш сред тези бедни душѝ, които нито се наслаждават особено, нито страдат особено, защото живеят в някакъв сив полуздрач, който не познава нито победи, нито поражения.

Аз съм част от всичко, което съм прочел.

Големите работни места обикновено отиват при хората, които са доказали своята способност да надраснат малките.

Човек без никакво образование може само да очисти някой товарен вагон, докато университетски възпитаник може да открадне целия релсов път.

Всеки път, когато вземаш решение, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да направиш нещо правилно, следващото добро нещо е да направиш нещо грешно, най-лощото е да не направиш нищо.

Дръж очите си в звездите, а краката си на земята.

Единствената най-важна съставка във формулата на успеха е да знаем как да се разбираме с хората.

Вероятно най-голямата вреда от огромното богатство е тази, която ние, хората със средни възможности, сами си причиняваме, позволявайки такива пороци като завистта и ненавистта да навлязат дъбоко в нашите души.

Ред без свобода и свобода без ред са еднакво разрушителни.

Момчето, което се кани да стане голям мъж, трябва да се реши не само да преодоле хиляди пречки, но и да спечели, въпреки хиляди отхвърляния и поражения.

Ако вярвате, че можете, вие сте изминали половината път.

Не ме е грижа за това какво мислят другите за това, което правя, но ме е грижа какво аз мисля, за това което аз правя. Това е именно характерът.

Със самодисциплина е възможно почти всичко.

Никой не е над закона и никой не е по-долу от него; не следва да искаме разрешение от никого, когато му поискаме да му се подчинява.

Любезността е също такъв белег на джентълмена, както и смелостта.

Тежко е да се провалиш, но по-лошо е никога да не се опиташ да успееш.

В най-лошия случай ако (човек) не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.

Характерът е решаващият фактор в дългосрочне план за развитието на иднвида – както и на нациите.

Ако играеш, играй усърдно; но когато работиш, въобще не си играй.

Прави това, което можеш, с това, което имаш, там, където се намираш.

Ние гледаме нашето бъдеще чрез нашето минало и настояще, които са като гаранти за нащите обещания; и сме готови да устоим или да се провалим с постиженията, които сме постигнали или постигаме.

Само едно нещо е по-лошо от каменното сърце – и това е течният мозък.

Ако трябва да избирам между мира и справедливостта, аз избирам справедливостта.

Най-голямата награда, която ни дава животът, е да се трудим усърдно за това, което наистина си струва.