Днес рожден ден празнува един велик българин, един обичан учител и най-вече един добър човек - Теодосий Теодосиев или просто учителят от Казанлък по физика Тео. В продължение на цели 30 години, той успява в нищета и без никаква помощ да подготвя едни от най-добрите математици и физици в света безплатно в школата си в изоставен техникум в града на розите. Мечтата му е един ден старата сграда да се превърне в училище за бедни, където всички деца да имат равен старт и шанс за успехи! За трудните години и за стотиците научени уроци и постижения, ви предлагаме да прочетете думите на един изчезващ вид човек, един учител, извор на вдъхновение и стремеж към мечтите...

Също както благодарение грижите на лекарите хората стават все по-болни, защото сега няма такъв естествен подбор, какъвто е имало преди 200 години например, съвременният човек е разглезен от всякакъв вид заместители на интелекта. Някой мисли вместо него, смята вместо него и той се заблуждава, че като може да щрака копчето на дистанционното, е по-умен, отколкото човека преди 1000 години, обаче това изобщо не е вярно. Защото онзи човек е трябвало да оцелява при много по-трудни условия. Това е една функционална неграмотност благодарение на благата на цивилизацията.

Никога не съм работил за признание, само за удовлетворение.

Религията, също както в науката, има една еволюция – нови теории, които отхвърлят старите. Нови идеи, които отхвърлят старите идеи. Бог е любов и любовта ще спаси света – това е най-голямото откритие в историята на човечеството. Няма богоизбрани народи , има богоизбрани хора. Всеки може да бъде богоизбран, като избере Господ.

Моят опит показва, че нашите деца са изключително умни като средно ниво. На елитно ниво ние сме си свършили работата, но нещастието е, че масовото училище е едно голямо надлъгване и това са реалистични резултати. Според мен няма лъжа в това, че учениците ни наистина не умеят много неща. Но проблемът е в това, че няма никаква санкция за това, че не могат и че не искат. Проблемът е повече в това, че не искат. Има учители, които много се стараят, но нашият ученик просто не иска да учи. Защото няма никаква санкция за това, че не е учил, това не му се отразява на срочната годишна оценка и на дипломата.

Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици.

Според мен голяма част от европейските пари за проекти отиват за реклама на самия проект, а това са хвърлени пари на вятъра. Би трябвало парите да бъдат обвързани с резултата.

Бог е Любов във всички религиозни форми, във всички възможни форми. Аз съм дълбоко знаещ. Това са дълбоко интимни неща. Имам лични доказателства за тази Вселенска сила. Това не е нещо, което може да се предаде на друг човек. Искам тука да цитирам поета Хьолдерлин, който казва: „Близък е и недостъпен Бог, но там, където расте опасността, расте спасението също.“ Значи човек трябва да пострада първо, трябва да преживее някакъв катарзис, за да може да получи помощта и да стигне до откровението.

Щом като във физиката можем да бъдем едни от най-добрите в света, значи причината не е някаква генетична или в това, че няма учители, които да подготвят децата. Просто няма стимули за масовия ученик да работи качествено.

Вярно е, че учителят е изтормозен, загрижен за оцеляването си, мизерията е ясна. Не може да има силно общество, съставено от социално слаби. Никой като че ли не се грижи за това хората в България да станат социално силни. Моето старание с това, което съм нарекъл система за формиране на силов интелект, е точно това - да произвеждам социално силни хора.

Наистина става така, че интелигентни деца получават по-ниски оценки от не толкова интелигентни, които обаче имат смелостта да преписват. Обществена тайна е, че матурите в България са една пародия. И би трябвало да се вземат драстични мерки против преписване. Може би трябва да се провеждат на място, което няма нищо общо с учители, които са преподавали на учениците. Определено ни липсва морал, училищният морал е на много ниско ниво.

Пътят към големите резултати минава през страданието, наистина. И има един такъв закон, мисля, че беше някой от законите на Мърфи, който казва, че за да направи човек нещо голямо в живота си има нужда от необходим минимум неблагоприятни условия. Това е вървене срещу течението, това е животът, антиентропията. Ние имаме във физиката седем части за седемте смъртни гряха. Някои казват „да не съм луд да си занимавам учениците с такива неща“. Но това са най-интересните часове, учениците искат да ги повтаряме отново и отново. Това им показва смисъла – смисъла на живота, защо учим, защо ходим на училище, защо изобщо правим нещо. Седмият смъртен грях – това е леността или мързелът. Предпоследният – унинието или отчаянието. По течението на една река се носи труп на умряло животно – това е смъртта. Да се оставиш на течението – това е смърт. А пъстървата срещу течението, по водопадите се изкачва нагоре в буйните планински реки, върви срещу течението – това е антиентропия, това е животът.