Днешният тест е на тема „Любов”. За целта е нужно да се замислите над любовния си живот и да запишете на лист хартия последните хора, които сте обичали. И не е задължително да сте имали връзка с тях. Споделена, несподелена, неизказана любов – няма значение. И да е била луда връзка или да е имало надежда за романтични отношения само във вашата глава, запишете последните трима души, които са успели да ви развълнуват.

Когато сте готови, напишете срещу всеки един от тях причините, поради които връзката ви се е разпаднала или причините, заради които изобщо не сте започнали връзка с въпросния човек.

Бъдете честни пред себе си и избягвате клиширани отговори от типа на: „Не ни е било писано” или пък „И двамата имаме някаква вина за разпада на взаимоотношенията ни”. Нека са конкретни неща, а не уклончиви отговори. Отделете колкото време ви е нужно, но дайте подробности за вината на единия или другия.

Сигурно няма човек на земята, който да не иска да срещне своята идеална половинка, с която да живеят в хармония и разбирателство до края на дните си. За съжаление подобен сценарий се разиграва предимно в книгите и романтичните филми, а в истинския живот нещата не стоят съвсем така. Принципът на намиране на точната половинка е принципът „проба-грешка”. Събираме се с не толкова идеални хора с очакване, че изведнъж ще станат перфектни или търсим перфектната половинка и не можем да се задоволим с реалността, а именно, че съвършени хора няма. Караме се, разделяме се, пак се сдобряваме... търсим активно или се предаваме на съдбата и чакаме ТОЙ или ТЯ сами да се появят. Заявяваме, че вече не вярваме в любовта, но тайничко или не, всички ние копнеем приказката с щастливия край да се превърне в част от нашата биография. Докато открием правилния за нас човек обаче, срещаме много неподходящи. Отношенията ни с тях играят важна роля що се отнася до представата ни за романтичната любов като цяло.

Е, как се справихте с преценката за вината за краха във взаимоотношенията ви с тримата души, които написахте? Нахвърляхте набързо списък с подробни и конкретни причини или дълго време обмисляхте какво всъщност провали връзката ви? Ще ви изненадаме, но идеята тук не беше да анализираме съдържанието на отговорите ви. Ще анализираме единствено времето, което ви отне, за да откриете виновника. Именно то разкрива дали сте склонни към романтична любов или още не сте готови за подобни взаимоотношения.

Набързо нахвърляхте всички причини за краха във взаимоотношенията ви:

Нормално е раздялата да се свързва с негативни преживявания. Ако сте от хората, които без да се замислят много успяват да изброят конкретните причини за края на връзката (или незапочването й), то може да се каже, че концентрирате вниманието си върху неприятните усещания в любовния ви живот. Възможно е да имате богат опит, ако трябва да гледаме на нещата от чисто математическа гледна точка, но тепърва ще трябва да се научите да извличате истинска полза от тези си преживявания. За целта се съсредоточете върху положителната страна на нещата – какво научихте от този човек, с кой свой лош навик успяхте да се преборите, какво ново успяхте да откриете за себе си благодарение на неговата „намеса”. Спрете да разглеждате връзките си от съдийската скамейка и да определяте кой е виновен и кой не, трябва ви нова гледна точка – а именно: какво успя да извади от мен този човек, как ме промени и на какво ме научи. Съумеете ли да промените нагласата си, ще сте истински готови да градите щастлива връзка, в която да получавате и да давате любов.

Дълго време се чудихте каква всъщност бе причината и кой бе виновен за провала на връзката ви:

Не успяхте веднага да изброите причините, поради които отношенията ви не се развиха по желания от вас начин? От позицията на времето всяка причина ви се струва незначителна и несериозна, за да се превърне в основния препъни-камък за любовта ви? Разглеждате несполучливите си романтични връзки като поучителен опит или дори позитивни преживявания? Е, честито! На правилния път сте. За вас любовта е възможност за развитие и израстване – умеете да се възползвате и от негативните преживявания, превръщайки ги в ценен опит, който да ви показва верния път за откриването на истинската, несравнима и незаменима любов.