Време е за шопинг! Може би няма жена, която да не обича да харчи парите си по магазините. Някои дами обаче, срещат трудности при избора на подходящ тоалет, особено ако до себе си нямат доверен човек, който да ги скастри за лошо подбрана дреха и често, да им спести не само някой и друг лев, но и 

последствията от някое безумно модно прегрешение.

За други, най-добрият съветник си остават самите те и отражението, което виждат в огледалото. 

Независимо как взимаме решенията си в магазина, на всички нас ни се е случвало, напълно непознати хора да се опитат да ни повлияят.

Колко от вас са пробвали дреха, която обаче не ви стои по очаквания начин и въпреки това срещу ви продавачката възкликва: „Страхотно ви седи! Изглеждате прекрасно!” или „На никой друг досега не е седяла толкова добре!”, „Така ви отваря, а е и толкова модерна!”?

Е, как бихте реагирали в такава ситуация?

Изберете един от 4-те развоя на ситуацията и вижте какво разкрива отговорът ви за вас:

1. Никой не може да промени мнението ми, да не съм сляпа? Питам продавачката дали се шегува и търдо заявявам, че дрехата ми стои ужасно грозно! Все пак се виждам в огледалото, защо ме лъже?

2. Чувствам, че е нужно да посоча, кое точно не ми харесва в дрехата – обяснявам на продавачката например, че в талията ми е тясна, или ръкавите са прекалено широки и т.н., докато ме разбере и се съгласи с мен.

3. Изобщо не се впечатлявам от думите й. Пускам мнението й покрай ушите си, най-много от учтивост да благодаря за комплимента и да й кажа, че ще си помисля.

4. Благодаря за комплимента и се замислям, кое ли ме прави толкова привлекателна в тази дреха. Всъщност, като се загледам повече - тя като че ли наистина ми стои много добре... а е и модерна... Ще я взема. Все пак предизвика толкова искрен комплимент!

 

Самостоятелното пазаруване на дрехи може да се окаже истинско предизвикателство. Липсата на коректив извън нас ни поставя в ситуация, в която можем да тестваме доколко е трезва самооценката ни, както и умеем ли да взимаме правилните решения, когато се опитват да ни повлияят външни лица. Умея ли да различавам ласкателството от искрения комплимент, огледалото в магазина прави ли ме по-слаба или просто съм се вталила от нас до мола? Наистина ли тази дреха е модерна или ще изглеждам нелепо в нея? Да послушам вътрешното си усещане или да бъда смела и да експериментирам с тази нестандартна визия? През главата ни минават куп объркващи въпроси...

Вижте какво разкрива отговора ви за вас:

1. Никой не може да промени мнението ми, да не съм сляпа?

Трезвата преценка ви нашепва, че продавачката в магазина вероятно е на процент от продажбите и ви подхлъзва към неразумен харч с ласкателствата си. Все пак виждате отражението си в огледалото и много добре знаете, че дрехата не е за вас. Празните хвалебствия и неискрените комплименти ви влудяват. Знаете какви са вашите силни и красиви черти и върху кое имате нужда да поработите или поне да прикриете, така че никой да не се опитва да ви замазва очите, заради печалба или от учтивост. Подобни вмешателства са крайно неуместни според вас. Имате имидж и стил, върху които едва ли някоя продавачка в мола ще има щастието да повлияе. Да не се и опитва... или ще се запознае с току-що направения ви маникюр – силно заострен , по последна мода! Нашият съвет: Хубаво е да имате ясна представа за себе си и визията си, но не е нужно да нападате всеки, който има различен поглед над нещата. Всъщност продавачката може и да е искрена и просто да има различен вкус. Понякога едно „благодаря” е напълно достатъчно. Нека самоувереността ви не прераства в арогантност.

2. Чувствам, че е нужно да посоча, кое точно не ми харесва в дрехата.

Имате изключително ясна представа кое е за вас и кое не. Стилът ви е премерен и не бихте си позволили да изглеждате смешни с тоалет, който не подхожда на фигурата и визията ви. Ласкателствата не могат да ви заблудят, достатъчно разумни сте, че да се подведете по този евтин трик в магазина. Не обичате да се палите и открито да се конфронтирате с хората, затова предпочитате по внимателен начин да предадете един урок по мода на продавачката. Все пак, ако ще консултира клиенти, би трябвало да забелязва такива важни детайли! Поздравяваме ви за самообладанието! Нашият съвет: „Не съм съгласна, благодаря” ще ви спести най-малкото време. Ако продавачката е неискрена, тя знае, че ръкавите са ви твърде широки или, че дрехата не ви седи добре на талията – просто гони своето: печалба. Може би имате нужда да я предизвикате да докаже думите си, да й покажете къде греши... факт е обаче, че следващия клиент отново ще чуе фразата: „Стои ви прекрасно”... така че, защо да се хабите?

3. Изобщо не се впечатлявам от думите й.

Игнорирате всяко мнение, което се различава от вашето. Вие сте си вие, другите са си други – нямате желание който и да било да се меси в живота ви, без значение в какво отношение. Не че сте надути или превзети, не. Просто осъзнавате своята уникалност и не желаете чуждо влияние. Съвети, предложения, насоки – не. Другите нека мислят и казват каквото си поискат – тяхна воля, вас това изобщо не ви засяга. Знаете, че е най-добре сами да почуствате кое е правилно за вас. Стилът ви може да се мени рязко през годините, или пък да не помръдва наникъде – сякаш времето е спряло, но това е израз на вашето душевно състояние, така че модния канал или компетентната продавачка за вас са с „изключен звук и картина”. Хубаво е да имате собствено виждане и да се ръководите единствено от вътрешните си усещания, но нашият съвет е да не изключвате съвсем околните. Може тяхното мнение и гледна точка да ви разкрият нещо интересно за вас самите...

4. Замислям се, кое ли ме прави толкова привлекателна в тази дреха... Ще я взема.

Не се харесахте в дрехата щом я облякохте, но не сте съвсем сигурни, че ви стои грозно? Все пак получихте комплимент! Това, че се влияете лесно от чуждото мнение показва, че се чувствате несигурни и търсите одобрение отвън. Дали обаче не позволявате да ви подвеждат? Вероятно в съвета на продавачката има скрит мотив? Мислете в перспектива – ще се чувствате ли удобно и комфортно, знаейки, че нещо в този тоалет не е съвсем наред? Интересното при вас е, че понякога дори се чувствате неудобно, само защото сте отнели 5 минути от времето на някоя продавачка, която просто е свършила работата си, давайки ви да премерите конкретен размер от избраната дреха. С малко натиск от нейна страна сте склонни да платите щедро за грозен парцал и престорена любезност. Не се оставяйте да ви манипулират по този начин. Рискувате да ви изпразнят джоба или пък да ви направят на клоун. Усетете себе си, вашите желания, помислете с какви дрехи се чувствате добре, поинтересувайте се кои кройки са подходящи за вашата фигура и следващия път, когато пазарувате, ползвайте информацията за основа и критерий, поне докато добиете повече самоувереност. А когато това се случи, си позволете няколко щури експеримента. Все пак за екстравагантна визия се изисква смелост и самочувствие.