Правили ли сте нещо наистина екстремно в живота си? Като например да скочите с парашут? Разбираме, че такова изживяване не е за всеки, нужна ви е голяма доза смелост и може би още по-голяма доза лудост. Някои го правят заради адреналина, а други, за да се почувстват истински свободни, реейки се като птици в небето.

За целта на днешния тест ще трябва мислено да си представите, че самите вие сте се решили да изпитате това рисковано изживяване. И така: седите на отворената врата на самолета, крачка напред в нищото... и воала! Вече сте едно с вятъра. Под краката ви се открива страхотна гледка - малки къщички, поля, реки, гори... носите се спокойно в небето, но вече наближавате земята.

Какво виждате и къде ще се приземите? Изберете един от следните отговори:

1. В гориста местност, населявана от диви животни, чакащи ви с отворена уста
2. На китно поле с гъста и тучна трева и пъстри цветя
3. В планинска местност, с остри назъбени скали
4. Под вас има пълноводна река с тесен бряг 

Какво символизира скачането с парашут? Всъщност не самият скок е толкова важен, колкото начинът по който очаквате да се приземите. Избраният от вас отговор разкрива как гледате на живота като цяло и обикновено с каква нагласа сте, когато ви се наложи да поемате рискове и да взимате решения.

1. В гориста местност, населявана от диви животни, чакащи ви с отворена уста

Всъщност този отговор не е толкова лош. Вие сте от хората, които умеят да се надсмиват над преживяванията си дори и в най-безнадеждните ситуации. Приемате всичко, което ви се случва, малко като на кино – сякаш сте страничен наблюдател, който може искрено да се забавлява на неблагосклонната към главния герой (в случая вие) съдба. Това ви качество може и да буди възхита у околните, сякаш винаги намирате капка позитивизъм и хумор в трагичните ситуации. Но това е само, ако съдят действията ви по-повърхностно. Погледнато по-дълбоко, „неадекватните” ви реакции са по-скоро опит да се отрече проблема, да се намали неговата важност, сякаш ако не му обръщате внимание, той ще изчезне. Не можете винаги да се криете зад маската на сарказма и черния хумор, които често използвате, за да омаловажите трудните ситуации. Все пак за не толкова важните неща от ежедневието ви, тази ваша черта може да се разглежда и като ценно качество. Внимавайте само, да не започне да пречи на развитието ви и отношенията ви с хората. Понякога се налага да погледнете истината в очите, да си кажете какво ви мъчи и да предприемете сериозни действия в посока разрешване на проблема. 

2. На китно поле с гъста и тучна трева и пъстри цветя

Проблеми? Няма страшно – знаете, че всичко ще се развие по възможно най-добрия за вас начин. Вярвате в съдбата, в позитивната мисъл, в падащите звезди и розовите еднорози. Вие сте истински оптимист и не си позволявате да унивате и в най-тежките ситуации. Просто знаете, че винаги след мрака изгрява слънце, за това и не се затормозявате излишно. Хората ви търсят, когато имат нужда да повдигнат самочувствието си или да ги нахъсате да предприемат конкретни действия. Умеете да представите и най-грозната картина като красив изблик от душата на талантлив художник. Виждате света в слънца и сърчица, обичате и вас ви обичат. Разбира се, прекаленият ви оптимизъм понякога може да граничи с глупост и думите, идеите и предложенията ви да звучат несериозно и наивно за хората около вас. Склонни сте и да поемате рискове без да сте ги обмислили добре, просто защото така ви е хрумнало и сте убедени, че Вселената ще се погрижи да нареди нещата във ваша полза.

3. В планинска местност, с остри назъбени скали

Според вас ако нещо може да се обърка, то със сигурност ще се обърка. Зад всяка лоша ситуация виждате да се задава още по-лоша. Винаги обмисляте най-черния вариант и винаги очаквате най-страшното. Не можете искрено да се зарадвате на нещо, защото щом е твърде хубаво, значи не е истина. Песимизмът ви ви тормози до такава степен, че сами си създавате стрес и напрежение, обмисляйки всички възможни начини, по които бихте могли да се провалите. Ако трябва да открием нещо позитивно в тази ваша черта е, че вероятно сте най-подготвения човек за всяка една извънредна ситуация. В багажника на колата ви сигурно се търкалят разнообразни помощни джунджурии, предназначени за оцеляване във всевъзможни ситуации - нищо чудно да сте се снабдили и с храна за космонавти. Опитвайте се по-често да се „пускате по течението” без спасителен пояс. Наслаждавайте се на настоящия момент, без да се тревожите за неслучили се още неща.

4. Под вас има пълноводна река с тесен бряг

Не губите времето си в разиграване на всевъзможни варианти за развой на дадена ситуация. Виждате нещата такива, каквито са и взимате най-адекватното решение за конкретния момент. Реалисти сте – знаете, че колкото и да мъдрите даден проблем, никой няма власт над бъдещето и не можете да получите гаранция за успешен изход, дори да сте обмислили хиляди пъти всеки един детайл. Живеете изцяло в настоящето. Понякога обаче е нужно да направите крачка встрани, за да се убедите, че не изпускате голямата картина.