Е, хайде сега, не е толкова студено, няма какво да се оплакваме. А и зимата си има едно безспорно предимство. Не, не става дума за ските, а за ... ТИКВАТА - с цвят на слънце, сладък аромат и още по-сладък вкус. Тиквата може да присъства в менюто ни през зимата по много начини – в топла крем супа, като гарнитура и разбира се, в различни десерти (пайове, тиквеници и кремове).

Нашият тиквен пай крие в себе си и една малка изненада – лешников тахан и райска ябълка. Нали се сещате за онези вечери, когато твърдо сме решили, че няма да ядем десерт и гордо го заявяваме на келнера. Обаче нашата половинка си поръчва нещо то-о-олкова апетитно, че опитваме веднъж и втори и трети път докато накрая той примирено поставя чинийката между нас.

Хапвайте спокойно, паят е неприлично здравословен и не съдържа никакви вредни и изкуствени съставки. Прави се в две стъпки, а ето и нужните продукти:

За блата:

1 ч.ч. смлени овесени ядки на брашно
2. ч.ч. рожково брашно
около 20 меки фурми
канела, ванилия карамфил

За крема:

400 гр. тиква – печена или варена (изцедена добре)
една голяма, зряла и мека райска ябълка
3-4 супени лъжици лешников тахан
5-6 мерки фурми (по желание)
канела

За направата на сладкиша е необходима форма с пръстен.

За да приготвим блата, смесваме в кухненски робот овесеното и рожковото брашно, фурмите, канелата, ванилията и карамфила и обработваме до получаването на лепкава, хомогенна и рохка смес. Разнасяме я като блат във формата, като я притискаме, можем да си намокряме ръцете от време на време, за да е по-лесно. Тук е хубаво да разнесем сместта и до половината на стената на формата, за да бъде кремът по-стабилен. Така приготвената основа се слага в хладилник докато правим крема.

За крема блендираме тиквата с райската ябълка, тахана и фурмите до получаването на стегната и хомогенна смес като крем. Райската ябълка е едно истинско чудо в приготвянето на сурови десерти, защото е много сладка и леко желира и стяга плънките. Кремът се разнася върху блата и паят се оставя в хладилник за около 3-4 часа. След като се стегне, можем да украсим с натрошени лешници.

Паят е невероятен и като десерт за гостите ни и като начин да се поглезим. Хранителна енергия в абсолютно чист вид – стопля не само очите, а и стомаха.

Та, нали ви казах - не е толкова студено...