Овен - Максималист и идеалист

Зодията, която може да посвети достатъчно сили и време на любимото си дете. Бащата Овен търси оптимални варианти на отношенията дете-възрастен и често се колебае дали е постъпил правилно, но бързичко забравя за съмненията си. Този баща се старае да бъде честен, взискателен, открит с децата си. Гледа на възпитанието твърде емоционално, защото самият той се чувства като дете. Лесно може да бъде експлоатиран от “питомците си” и макар че се показва твърд, всъщност не умее да казва “не” на детето си.

Телец - Възпитанието е най-важно

За този родител възпитанието е от изключителна важност и би възпитал децата си така, както е бил възпитан и самият той. Той апелира към опита, закона, морала и ще дава на детето си необходимите знания и умения. Важно е да се отбележи обаче, че неговите лични примери и забрани може да бъдат приети не така, както би му се искало. Въпреки това Телците обичат децата си безрезервно, а освен това са отзивчиви, добри и чувствителни. 

Близнаци - Бързо мислене и съобразителност

Този татко се старае по-скоро да установи мисловен контакт с детето си, като така го убеждава в собствените си разумни доводи, отколкото да разбере онова, което става в душата и сърцето му. Бащата Близнак се опитва също да развие у малкото човече качества като дипломатичност и умереност. Единственото, което не бива да очаквате от него, е идеализъм и романтика.

Рак - Обича децата и ролята си на баща

Той лесно намира емоционален контакт с детето и печели доверието му. Голям негов недостатък е обаче, че често се отнася към чедото си като към своя собственост. Въпреки това този баща планира съдбата му трезво, практично, набелязвайки далечните и близките цели. Само така връзката баща-дете ще бъде дълбока и ще продължи дълги години.

Лъв - Неоспорим авторитет

Бащата зодия Лъв може да бъде за детето си както неоспорим авторитет, така и да предизвика протести, които обаче биха се отразили на психиката му и на бъдещите му отношения с възрастните. Той може да обича безкрайно много своя наследник, но само при едно условие - то да отговаря на неговите изисквания. В противен случай би загубил всякакъв интерес. Лъвът обаче трудно разбира нюансите на възпитанието и деликатните моменти в детската психика. Това би била и причината за бъдещи крайности. За сметка на това обаче, Лъвът се старае да разшири познавателните хоризонти на отрочето си, а също и да подели романтиката и практичността. 

Дева - Не бърза с възпитанието, но се отнася сериозно

Този баща не бърза с възпитанието на детето си, но въпреки това можете да бъдете сигурни, че се отнася изключително сериозно към своите задължения като родител. Той е готов да работи, за да може детето му да има това, което имат и другите, а освен това го приучва към акуратност и прагматизъм. На него може да се поверят грижите за физическото развитие на детето, спортното му възпитание, хигиената и храненето. Но не очаквайте прекалено много нежности от негова страна, въпреки че можете да му поверите памперсите и уроците по математика например. 

Везни - Възпитава децата си строго 

Бащата Везни мечтае децата му да станат необикновени и изтъкнати хора. Поради тази причина, той се старае да им даде всестранно образование, свобода за творчество и действие. Този татко обича да изпълнява ролята на учител, партньор и съдия, който знае какво ще стане в бъдеще.

Скорпион - Той не приема възражения 

Дълбоко в душата си Скорпионът е много привързан към потомството си и ако показва строгост, то е само “заради реда”. За него това е единственият начин, по който може да се завоюва доверието и сърцето на детето. И то до такава степен, че майката да започне да ревнува.

Стрелец - Баща = тежко и неразбираемо задължение

Той може както искрено и дълбоко да изрази своите чувства към детето, така и бързо да махне с ръка, ако започнат да го занимават с някакъв проблем, свързан с малкото създание. Но не си правете изводи от този факт, защото бащата Стрелец винаги ще иска най-доброто за поколението си, макар и често да се увлича и разпилява в действията си. Чувството му за дълг, отговорност, упоритост, системен труд и грижовност за жалост се оказват доста трудни и дори понякога неразбираеми задачи, с които ще трябва да се справи. Значително по-лесно ще му бъде, когато те са пораснали. И още нещо - ако Стрелецът има син, то бъдете сигурни, че ще му бъде най-добър приятел. 

Козирог - Гледа сериозно на проблемите на възпитанието

Този тип баща доста често поставя пред детето си цели, които не винаги дават желания резултат. Но той ще оправдае поведението си с това, че животът е суров и прозаичен. Въпреки това дълбоко в своята душа, бащата Стрелец е признателен и искрен с детето си. За него взаимоотношенията са винаги двупосочни - детето се учи от баща си, но и бащата се учи от детето си. Важно е да направим едно уточнение - дали малкото създание е било в плановете на баща си. Така, ако е било жадувано, би получило идеален баща, възпитател и приятел. В противен случай - може да се окаже пречка и често да бъде лицето, към което ще бъдат отправяни претенции. 

Водолей - Стреми се към разнообразие на интересите

В отношенията си с децата Водолеят понякога е хладен, но точно това е неговият стил на поведение. Важна особеност на характера му е, че умее да обича детето си, без да афишира това. Той никога не го притиска, а просто му обяснява своята правота, когато има нужда от това, като едновременно с това остава по-голям приятел и другар. Често обаче бащата Водолей мисли логично и изхожда от доводите на разума, което за детето остава непонятно, суховато и неемоционално.

Риби - Обича децата и често ги глези

Възпитанието, което ще даде на децата си, ще бъде процес, който ще се развива от само себе си. Ако се заеме да изпълнява родителския си дълг, този татко само би объркал неукрепналото мислене на малкия човек. От друга страна обаче, бащата Риби винаги ще разбере какво става в душата на детето му. Важно е да не позволявате да глези мъниците. Но въпреки това този мъж не е никак лекомислен и знае как да направи така, че детето да расте щастливо и осигурено във всяка сфера.