Очевидно има класации за всичко - топ 10 на най-сексапилните мъже, топ 10 на най-богатите хора, топ 10 на най-опасните мравки и т.н. Разбира се, има и класация, посветена на световните летища. Тя е много престижна и се прави всяка година от лондонската консултантска агенция Скайтракс, а присъствието в нея е повод за гордост на всяко летище.  
 
Резултатите са базирани на потребителски номинации от над 110 страни и 440 летища се състезават в над 40 категории. 
 
Екипът на Dama.bg направи кратка справка и разбра, че летище София е класирано на 8 място в категорията "Най-добро летище в Източна Европа", следвано от Варна и Бургас.   
 
Ето ги и победителите за 2014. 10-те най-добри летища в света:
 
10. Хийтроу, Лондон 
 
Годишен пътнически поток: 69,4 милиона 

 
Преди време кметът на Лондон, Борис Джонсън, изрази притеснение, че Хийтроу създава ужасно впечатление за Великобритания у пътуващите, но явно това не е точно така, защото Скайтракс, все пак го нарежда в своята класация. Хийтроу е третото най-натоварено летище в света и има редица престижни награди. Скайтракс оценяват Хийтроу с 4 или 5 звезди по своята петобална система за критерии като удобно използване, информация за полетите, организираност, обществен транспорт, сигурност, ефективност на персонала и много други.  
 
9. Международно летище Ванкувър 
 
Годишен пътнически поток: 18 милиона

 
Това е най-ненатовареното летище в класацията. То е уникално с това, че представя на пътниците възможността да се насладят на автентичното изкуство на северозападния тихоокеански регион. През 2013 летището за четвърта поредна година е било обявено за най-доброто в Северна Америка  - постижение, което напълно оправдава инвестицията от над 1,4 милиарда долара покрай разширяването му. 
На летището работят доброволци, които помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно и да намерят това, което търсят.  Изключително удобна и полезна практика, която определено е приветствана от пътниците. 
 
8. Летище Цюрих 
 
Годишен пътнически поток: 24,8 милиона

 
Това е най-голямото летище в Швейцария. През 2003, то е било разширено с нов терминал и подземен влак, с дължина на релсовия път 1,1 км, който да откарва пътуващите до различни точки на летището. 
Летището се намира на около 7 мили от центъра на града и е много високо оценено в категориите сигурност, имиграция и възможности за хранене. Предлага се услуга, при която срещу определена такса, всичкият багаж на пътуващия се пренася от служители на летището до необходимата крайна точка. По този начин се спестяват затрудненията, свързани с носенето на куфари и чанти из летището. 
 
7. Летище Пекин 
 
Годишен пътнически поток: 78 милиона

 
Най-натовареното летище в цяла Азия и второ по натовареност в целия свят. В момента Китай строи ново летище, което се очаква да бъде по-голямо от Дж.Ф. Кенеди, Ла Гуардия и Нюарк взети заедно. 
Терминал 3 на пекинското летище пък се нарежда на 8-мо място за най-добър терминал, според класацията на Скайтракс. То е отворено през 2008 - тъкмо навреме за Олимпийските игри. 
 
6. Летище Ханеда, Токио
 
Годишен пътнически поток: 62,6 милиона

 
С отварянето на третия си терминал през 2010, Ханеда увеличи капацитета си и може да обслужва над 90 милиона пътника годишно. 
Ремонтите обаче продължават и министерството на инфраструктурата и транспорта възнамерява да увеличи гейтовете на новия терминал с още 8, да осигури повече паркоместа и да отвори хотел до края на март, тази година. 
Летището грабна приза и за най-добро летище на национално ниво и получи похвали за предлаганите възможности за пазаруване, сигурността и чистотата. 
 
5. Летище Шипхол, Амстердам 
 
Годишен пътнически поток: 49,8 милиона

 
Шипхол отваря врати през далечната 1916, като военно летище и се превръща в едно от най-натоварените пътнически летища в света. 
Докато пътуващите чакат да стане време за полета им, те имат възможността да се насладят на релаксиращ масаж, да поиграят покер или да почетат на спокойствие в библиотеката на летището. 
Според Скайтракс, Шипхол предоставя отлични възможности за хранене, развлечения и пазаруванe. 
 
4. Международно летище Хонг Конг 
 
Годишен пътнически поток: 53,3 милиона
 
Летище Хонг Конг е едно от най-натоварените в Азия и не случайно се нарежда на 4-то място в класацията. Най-висок резултат е постигнало в категориите възможности за хранене и получаване на багаж. Доста висока оценка е получена и в категориите за чистота и пазаруване. 
През 2003 е построена трета писта, благодарение на която се е увеличил капацитета на полетите. Пътниците имат много възможности да убият времето докато чакат полета си, но най-интересна е възможността да поиграят голф. Е, вярно, само на 9 дупки, но все пак голф.  
 
3. Летище Мюнхен 
 
Годишен пътнически поток: 37,8 милиона

 
Летище Мюнхен е второто най-натоварено летище в Германия, но пък е заслужило 3-то място в международна класация. Освен това, то е направено с много вкус, защото е не само много удобно, но и изключително красиво и естетически издържано. Много от стените и таваните са направени от стъкло, което създава чувство за простор у пътуващите. Летището се намира на 45 минути с влак от центъра на Мюхнен и също така е определено за най-доброто летище в Европа. Разбира се, то в виско оценено по всички критерии и най-вече за възможностите за хранене и пазаруване, които се предлагат на неговата територия. 
 
2. Летище Инчеон, Южна Корея 
 
Годишен пътнически поток: 39,2 милиона

 
Това е най-голямото летище в Южна Корея и обслужва полетите на над 70 авиолинии. Освен това е едно от трите летища, които получават цялостна оценка от 5 звезди. 
От 2005 до 2012, летище Инчеон винаги е било определяно като най-доброто летище в света от Международния съвет на летищата (Airports Council International). 
Инчеон е сравнително ново летище, отворило врати само преди 13 години, през 2001, но много бързо покрива всички необходими критерии, за да покори класацията на Скътракс, а и не само. Летището е още домакин на Музея на корейската култура и получава оценка от 5 звезди по почти всички възможни критерии. Но все пак, остава на второ място.  
 
1. Летище Чанги, Сингапур 
 
Годишен пътнически поток: 46,5 милиона

 
Летище Чанги не е обикновено летище, а невероятна комбинация от условия, които да направят пътуването спокойно и отморяващо. Пътниците имат възможността да се насладят на зелени площи, открит басейн и пеперудена градина. А за тези, които предпочитат да останат вътре, летището е предвидило кино зали, спа центрове, душове и дори 4 етажна пързалка. Освен невероятните възможности за отдих, летището се представя изключително добре и по критерии като сигурност, имиграция, административна обработка и чистота. 
Определено има защо летище Чанги в Сингапур да бъде номер едно в тази класация и то за шеста поредна година!