1. Стафиди

Докато стафидите са вкусна и здравословна закуска за хората, те могат да бъдат отровни за котките. Шепа стафиди може да предизвика внезапна бъбречна недостатъчност при вашия домашен любимец. Избягвайте да му давате и грозде, а ако все пак е хапнал, следете внимателно за признаци на токсичност. Обикновено се появяват в рамките на 24 часа и се изразяват в диария, загуба на апетит, летаргия, слабост, болки в корема и намалено уриниране.

2. Лук

Даването на храна с лук не е добра идея за вашия котешки приятел. Сулфоксидите и дисулфидите в лука разрушават червените кръвни клетки и може да предизвикат сериозни проблеми с кръвта, включително анемия. Лукът на прах е често скрита подправка, така че бъдете внимателни. Тя може да бъде намерена в бебешка храна и други пакетирани ястия. Прочетете списъка на съставките, преди предлагането на нещо ново за вашия домашен любимец.

3. Чесън

Чесънът е от семейството на лука и е опасно да се дава на котки. Той се счита за по-опасен от лука, тъй като токсините са по-концентрирани. Въпреки това, повечето храни съдържат по-малко чесън отколкото лук, така че ефектът може да се намали. Във всеки случай най-добре е да се избегне напълно, като не се дава нищо, което съдържа чесън.

4. Сурови яйца

Котката ви не трябва да консумира сурови яйца. Рискът от салмонела е твърде висок и може да предизвика сериозни проблеми. Дори и да имате яйца, които са без бактерии, бъдете внимателни. Белтъкът съдържат авидин, който може да спре абсорбцията на витамин B.

5. Алкохол

Не си го и помисляйте. На домашните любимци не трябва да се дава алкохол, но разбира се, котките могат да се промъкнат незабелязано и да опитат от напитката. Както и при хората, алкохолът може да доведе до интоксикация и алкохолно отравяне.

6. Кофеин

Никога не споделяте чай или кафе с вашата котка. Напитки и храни, които съдържат кофеин може да бъдат твърде опасни за вашите котки. Кофеинът действа като диуретик, води до дехидратация. Той също така стимулира сърцето и нервната система. Шоколадът е напълно забранен за котките, тъй като съдържа кофеин и теобромин, химикал, който може да ги убие.

7. Maзни храни

Мазните храни могат да се приемат, но в малки количества. Храненето на котката ви с куп мазнини не е добра идея. Това може да доведе до проблеми със стомаха, включително повръщане и диария. Именно поради тази причина е най-добре да се придържаме към храни, които са специализирани за котки.

8. Кости

Костите са един от най-опасните храни в този списък. Те не са токсични, но при консумация се разпадат на малки части, които могат да причинят вътрешни разкъсвания или чревни обструкции. Трябва да сведете до минимум даването на всякакъв вид кости на котката. В допълнение към чревни проблеми, костите, покрити с мазнини или хрущяли, също могат да причинят проблеми с храносмилането и вашата пухкава приятелка да се сдобие с повръщане или диария.

9. Мляко или сметана

Котките са с непоносимост към лактозата, след като станат възрастни. Храненето с мляко или сметана може да доведе до дехидратация и да изисква престой във ветеринарна клиника, ако не се лекуват навреме. 

10. Авокадо

Авокадото съдържа персин, който е силно токсичен за животни, включително котки. Дървото е токсично, така че никога не позволявайте на котката да си играе с черупката или обелката. В зависимост от погълнатото количество авокадо, вашата котка може да има стомашно-чревни проблеми, проблеми с дишането или дори проблеми със сърцето.