За блата:
6 яйца
120 г черен шоколад
120 г брашно София Мел
160 г захар
120 г меко масло
40 г пудра захар

За блатовете: Слагаме шоколада да се разтопи на водна баня. През това време в две купи разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг. Към жълтъците прибавяме пудрата захар и разбъркваме. Към вече разтопения шоколад пък добавяме маслото и разбъркваме, докато се хомогенизира. Прибавяме шоколадовата смес към жълтъчената, много внимателно и бавно, разбърквайки, тъй като е топла и може да се пресече. След това към вече готовата шоколадова смес започваме да прибавяме белтъците и пресятото брашно София Мел на порции. Интегрираме всичко бавно и с въртеливи движения на шпатулата, за да не излезе въздухът от белтъците. Изсипваме я в намаслена и застлана с хартия за печене кръгла форма с размери около 24 см в диаметър. Печем на средно ниво в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. Охладеният блат се дели с конец на три части.

Продукти за кремовете:

кафяв крем:

300 мл течна сметана

200 гр черен готварски шоколад.

Слагаме сметаната на котлона, докато започне да ври. Махаме от котлона и добавяме шоколада на парченца, докато се разтопи напълно и сместа стане гладка. После слагаме в хладилник за няколко часа да стегне. Разбива се с миксер до получаване на шоколадов мус. Нанася се първият крем и върху него кръгчета банан.

розов и бял крем:

Смесваме 500 гр маскарпоне със 700 гр. заквасена сметана. Разбъркваме с лъжица, докато сместа стане еднородна. Подслаждаме с пудра захар на вкус. Делим крема на 2 части, като в едната добавяме сладко от боровинки.

Върху втория блат нанасяме розовия крем с боровинките, а отгоре мажем с белия крем. Тортата се минава отстрани по борда с кокосови стърготини. Редят и топчета шоколадови.

Ганаш:

100 гр бял шоколад и 100 мл течна сметана се загряват до стопяване на шоколада. Сместа се охлажда и се залива тортата. 60 гр черен шоколад и 50 мл течна сметана се държат на котлона, докато се разтопи шоколада.

Малко след това се правят кръгове с шоколада, след което с нож се правят шарките.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук