‎Имало един рибар. Живеел в малко красиво крайбрежно селце. Сутрин никога не бързал да става, спял до късно, изпивал бавно и спокойно чашата си с кафе. Отивал за кратко да лови риба, а после помагал на жена си да приготвят вкусен обяд, заедно с нея и децата благодаряли за храната на масата и хапвали с апетит. Следобед играел с децата и се унасял в сладка дрямка. Уловът продавал в селцето, пийвал чаша вино, пеели песни и свирел с приятели. Понякога купувал малко подаръче за жена си и носел някоя изненада на децата. Друг път качвал цялото семейство в лодката и се отправяли на пътешествие.

Един ден един професор минал покрай този рибар, който тъкмо прибирал улова си.

- Защо си тръгваш толкова рано?

- Приключих с улова за днес, г-не. Имам достатъчно да нахраня семейството си, да бъдем щастливи.

- Нека ти дам безплатен съвет - казал професора. Остани поне до късния следобед, ще уловиш много риба. Ще я продадеш, след няколко месеца ще си купиш по-голяма лодка и ще наемеш хора да ти помагат. Вярно, ще отнеме повече часове, но с пъти по-големия улов, след още няколко месеца ще си купиш втора лодка и ще наемеш още хора. Представи си само!! Ако продължиш така, само след 5-6 години ще имаш голяма риболовна флотилия. Е и това ще отнеме почти цялото ти денонощие. Но! Ще можеш да преместиш офиса си в голям град, ще обезпечиш живота си с огромна заплата и дялови опции. След още няколко години ще започнеш планирано откупуване на дяловете. Ти ще станеш мултимилионер!!

Рибарят изслушал с внимание и спокойствие въодушевения професор и казал:

- Но г-не, какво ще правя с тези милиони??

- Как какво!? Това са мноооого пари! Можеш да правиш каквото си искаш. Ще се отеглиш от бизнеса. Ще си купиш малка къщичка красиво крайбрежно селце. Сутрин никога няма да ти се налага да ставаш рано, ще изпиваш бавно и спокойно чашата си с кафе. Преди обед, ако искаш ще хвърляш по едно око дистанционно на развитието на бизнеса. После ще приготвяте с жена си вкусен обяд и ще хапвате. Следобед ще играеш с децата и ще дремваш. Вечер ще пиеш чаша вино с приятели, ще пеете и свирите на китара. Понякога ще купуваш подаръче за жена си и децата, и с новата си лодка ще отплавате със семейството на кратки пътешествия. Разбираш ли?! С всички тези пари можеш да се отеглиш и да си живееш живота! Ще живееш спокойно и щастливо!

- Но г-не, аз това и правя.

Aвтор: Неизвестен