Никулден е един от най-тачените празници в българския народен календар. Свети Никола е най-често избираният светец, на когото се посвещава курбан, когато човек е преживял някакво изпитание в живота си. Курбанът задължително трябва да е рибен и щом веднъж е определен, трябва да се прави всяка година.

Според народните вярвания свети Никола предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, светецът дава воля на ветровете, разлюлява морето и потапя корабите в него. Затова в негова чест всички кораби и гемии спират – за да го умилостивят и уважат своя покровител.

Едната легенда разказва, че веднъж светията пътувал с лодка, но излезли силни вълни, които пробили дъното й и за да спаси от удавяне своите спътници, той бръкнал с ръка в морето, хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така се родил обичаят да се жертва шаран в чест на светеца – приготвянето на никулденската трапеза с рибата се осмисля като жертвоприношение за светеца. Трапезата не се вдига, за да могат да хапнат и починалите близки и да ни закрилят. Вдигнатият високо и разчупен хляб от мъжа в къщата има за задача да „вдигне” житата в бъдещата реколта.
Традиционната храна за празника включва пита, рибник, риба, постни чушки и сарми, фасул.

Ние ви предлагаме 6 от традиционните рецепти за никулденска погача, шаран в тестена кора „Рибник”, паламуд на скара, никулденски гювеч с шаран, чорба от шаран и салата от солена хамсия.

Никулденска погача

Необходими продукти:
• 1 килограм брашно
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 4 с.л. олио
• 1 яйце
• 1 с.л. захар
• 20 гр. мая за хляб
• 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
В една чаена чаша хладка вода разтваряме маята за хляб, в която се добавя 1 чаена лъжица захар и престоява за около 30 минути, без да се разбърква. В пресятото брашно се прави „кладенче”, в което се поставят млякото, содата бикарбонат, олиото, яйцето, солта, захарта и разтворената мая. Сипва се още 1 чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто (не трябва да лепне по пръстите). Покрива се с кърпа (може и да е влажна) и се оставя да престои на топло за още 30 минути и да втаса.
След това се замесва отново брашното, като се добавя малко брашно и се оформя питата. Като традиция е отгоре върху питата да се оформи шаран – оставя се малко от тестото за украса, разточва се и изрязва. Може да се добави черен пипер за очичките на шарана. Намазва се с жълтък (препоръчително е да се намаже, преди да се сложи украсата) и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Шаран в тестена кора „Рибник”

Необходими продукти:
• 1 шаран – около 1 ½ килограм
• 8 глави червен лук
• 2 ч.ч. смлени на едро орехи
• 300 грама брашно
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. олио
• мащерка, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в половината мазнина. Добавят се смлените орехи, мащерката, черният пипер и солта – това е плънката. Шаранът се изчиства, измива и посолява, след което се пълни с готовата плънка. От брашното, киселото мляко, содата бикарбонат се замесва тестото, прибавя му се щипка сол и се разточва. Върху него се слага напълнената риба и се завива с тестото, което трябва да се оформи по рибата. Могат допълнително да се направят очи, уста, перки, люспи и опашка. Намазва се отгоре с останалата мазнина и се пече във фурна – печенето продължава около 1 час и 20-30 минути при 180-200 градуса. Рибникът се реже на филии и може да се поднесе и топъл, и студен.

Паламуд на скара

Необходими продукти:
• 1 паламуд
• 1-2 супени лъжици олио
• 30 грама краве масло
• лимон
• магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства, посолява се хубаво и се оставя да се овкуси така за 10 минути. Намазва се с олио и се приготвя на скара – ако не разполагате с такава, се пече в умерено загрята фурна. Като се обръща на другата страна, в коремчето се сипва капка олио. След като паламудът е изпечен, в коремчето му се слага масло и магданоз. Сервира се с резен лимон, салата от домати и пипер или кисели краставички.

Никулденски гювеч с шаран

Необходими продукти:
• 1 по-голям шаран – около 2-2 ½ килограма
• 5 стръка праз
• 1 връзка целина
• 5-6 домата
• 5 с.л. олио
• 10 зърна черен пипер
• лимон
• 2-3 листа от дафинов лист
• млян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства, измива и се нарязва на филийки, широки около 2 см, които се овкусяват с черния пипер, солта и сока на половин лимон. Оставят се да престоят за малко. Празът се нарязва на ситно и се задушава в олиото, след което се прибавя и нарязаната целина и настърганите на ренде домати. След като всички продукти са готови, сместа се изсипва в тавичка, отгоре се нареждат филийките шаран, добавят се 2 чаени чаши хладка вода, черният пипер на зърна, дафиновият лист и се пече на силна фурна. Ястието се запича, докато изври всичката вода. Сервира се парче шаран с част от соса, а върху парчето риба се поставя резенче лимон.

Чорба от шаран

Необходими продукти:
• 2 глави кромид лук
• 2 моркова
• 1 по-голям картоф
• 1 малък шаран
• 2 с.л. олио
• девесил, магданоз, целина, черен пипер на зърна и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите и картофите се нарязват на ситно, слагат се в дълбока тенджера и се задушават в олиото. Прибавя се и малко вода. Когато зеленчуците омекнат, се пускат и парчетата риба (предварително изчистена, измита и нарязана). Добавят се зърната черен пипер и солта. След като поври за 10-15 минути, се слагат и останалите подправки. Супата се сервира с люта чушка и резенче лимон (може и оцет или лимонена киселина).

Салата от солена хамсия

Необходими продукти:
• 100 грама хамсия
• 1 лимон
• 1 глава кромид лук
• 2 с.л. олио
• 50 грама маслини
Начин на приготвяне:
Хамсиите се нареждат в чиния и се поливат със сока от лимона. Лукът се нарязва на полумесеци и се слага върху рибата, като предварително го стриваме с повечко сол. Накрая слагаме и олиото. Може да се украси с парченца лимон и маслините.

Вижте още за празника тук