Стречингът е изключително полезен и задължително трябва да присъства във Вашата тренировка. Той ще облекчи мускулите от напрежението, което се е натрупало в тях и освен това ще Ви предпази от евентуални контузии или травми.

За съжаление повечето хора подценяват ефекта на стречинга и според тях е загуба на време и нищо повече. Това обаче, изобщо не е вярно и е мнение на хора, които си нямат и на представа що е то стречинг, как се изпълнява и какви са ползите от него. Затова най-добре се информирайте сами по въпроса, отколкото да се влияете от „компетентните“ и разбиращи от всичко лица във фитнес залата, които Ви правят компания докато тренирате.

Какво е стречинг


Най-образно казано стречингът представлява разтягане, опъване и разгъване на мускулите. Целта на стречинга е да се подобри кръвоснабдяването на мускулите и следователно да се подобри тяхното възстановяване. Много хора бъркат стречинга с йога, но между тях няма нищо общо. Безспорно, при стречинга са заимствани някои пози от йогата, но нищо повече.

Съществуват различни техники на стречинг, които се изпълняват спрямо целите Ви. Например, ако искате да стимулирате растежа на мускулите, добре е да се разтягате след всяка серия. Така ще „налеете“ повече кръв в мускула и по този начин ще стане по-твърд. Съществуват още редица други техники и похвати, които имат за цел да намалят образуването на млечна киселина, да Ви направят по гъвкави, еластични, за мускулен тонус и т.н.

Ползи от стречинга

Най-голямата полза от разтягането е свързана с възстановяването на мускулите. Когато се разтягате Вие облекчавате не само мускулите си, но и всички стави и сухожилия, които също се натоварват малко или много по време на тренировка. А както знаете с течение на времето тези стави и сухожилия се износват, а тренировките с тежести допълнително ускоряват този процес. Затова е добре да се погрижим и за тях с лек стречинг в края на тренировката, който ще ни отнеме не повече от  пет минути, но ще „запази“ ставите и сухожилията ни за години напред.

Стречингът ще подобри значително Вашата стабилност, контрол и баланс. С правилни тренировки е възможно да подобрите значително тези качества на тялото си. Стига да бъдете постоянни в начинанието си, след време ще усетите, че може да контролирате тялото си много по-добре от преди и освен това ще бъдете много „по-стабилни“ при тренировките с тежести.

Преди тренировка или след тренировка да се разтягаме

По този въпрос са се изписали стотици статии, в които се изтъкват различни причини, поради което е по-добре да се разтягате преди или след тренировка. Моят съвет е да се разтягате СЛЕД тренировка, а преди нея да разгреете добре. Научно доказано е, че разтягането на мускулите намалява значително техните възможности, което ще Ви попречи да проведете „качествена“ тренировка.