"Наречете го правене на секс, любов или с едно от милионите му измислени имена, но ефектът от него е един и същ. Сексът заздравява връзката и поддържа емоциите между партньорите." Тези думи са на американския автор Джон Грей, написал бестселъра "Мъжете са от Марс, Жените от Венера". Според него, всяка двойка трябва задължително да прави три различни вида секс. Всеки вид се характеризира с определени качества, които приложени върху двойки, засилват интимността им и подобряват качеството на връзката. Ето и трите типа секс, които всяка двойка трябва да прави, според Джон Грей: 

Романтичен "гурме" секс

Този тип секс се характеризира с голяма продължителност и много допълнения. Обикновено започва с дълга подготовка, романтична вечеря, свещи и предразполагаща музика. При него, партньорите се отдават на ласките си доста дълго време. Предиграта също отнема доста време. 

"Използвате цялата романтична вечер, за да натрупате сексуално напрежение и след това го освобождавате чрез секс", oбяснява Грей, "Tова се нарича "гурме" секс." 

Здравословен домашен секс

Това е обикновената здравословна доза секс, която всяка двойка трябва да прави. Обикновено е с продължителност от около 30 минути, включващи предиграта и самият секс. Този тип секс обикновено е следван от определено време, прекарано в гушкане и ласки. За този тип секс Грей препоръчва да се прави поне два пъти седмично.

Секс "набързо"

Без значение дали става въпрос за орален секс или обикновен бърз секс, този тип секс повдига адреналина на двойката. Той трае изключително кратко, не повече от 5-6 минути и изключва всякакъв вид предигра. Обикновено се прави, когато двойката няма много време и всеки е затрупан с ежедневни задачи и постоянно притискан от времето. Липсата на предигра, обаче, налага използването на допълнителен овлажнител, за да се избегнат наранявания. Грей препоръчва използването на кокосово масло като лубрикант: 100% натурално и дори с хубав вкус.