Бог създал Адам и понеже бил сам, решил да му направи компания, създавайки от реброто му Ева…

Още през Античността философите поставили основите на т.нар. неравнопоставеност между половете. Или иначе казано жената се разглеждала като едно по-низше "по природа" създание. За Аристотел например, жената била несъвършено, уродливо същество, което не притежавало нито разум, нито каквито и да е други способности, освен пасивната и допълваща роля да създава всички онези необходими условия за пълноценното съществуване на мъжа. От тогава, та до днес, разбирането и приемането на по-нежната половина от човечеството не се е променила много. И днес на жената се гледа по-скоро като на онази част от населението, която е длъжна да се грижи за огнището, децата, здравето на семейството, като едновременно с това да бъде вечно усмихната, доброжелателна и толерантна… Един доста древен, но и модерен модел, ако се замислим…

Каква е жената днес? Суперуомън?

През годините, в който светът съществува, жената постоянно е видоизменяла своята роля – от създадена като по-низше създание от мъжа, през това да бъде родена за грях и едновременно с това муза на творците, та чак до това днес да се превърне в силната и еманципирана личност, която има смелостта да заяви, че е! Да бъдеш жена днес е по-трудно, отколкото е било някога. А саможертвеността да е не само перфектна в работата си, но и майка за пример, съпруга, домакиня и приятелка, е достойна за аплодисменти. Жената не е просто жена –тя е всичко в едно, тя е идеал. Тя преминава през проблемите с лекота, с находчивост и проницателност. Много от мъжете живеят със старите схващания, че жената трябва да бъде единствено и само робиня у дома. Но днес нещата не стоят така. Жената днес е по-еманципирана от мъжа и е жена на хиляди места едновременно. Поема повече отговорности и голяма част от функциите и задълженията на мъжете.

Домакиня, майка или кариеристка... ?

Определението за жена изцяло загуби своето значение между налаганите с годините образи и стереотипи. Съвременната жена днес сложи край на социалистическата традиция да бъде робиня в кухнята. Често се случва тя дори да има по-висококвалифицирана позиция и да изкарва по-голямата част от бюджета у дома. Да бъдеш жена днес, означава да бъдеш нещо като шесторъкия Шива – да познаваш в детайли всички лица на женствеността – майката, приятелката, любовницата, професионалистката… помагащата, но и даваща на себе си. Да създаваш и да даваш… на другите, но и на себе си. Така, след 8-часовия й престой в офиса, в който трябва да свърши задълженията си като истински професионалист, започва и втората част от нейния работен ден – този у дома. Тази, в която трябва да вземе детето от градина или училище, да напазарува, да приготви вечеря, да помогне с домашните, да смени изгорялата крушка в коридора, да пусне пералня, да обърне внимание на своя любим, да сложи децата да спят и едва след всичко това, ако разбира се й остане време, да отдели 5 минути само за себе си. И всичко това да бъде направено идеално, без да се оплаче или да каже, че е уморена! И ако това не са суперсили?!

Въпреки свръхмотивацията на жената да се справи с всичко, това, че се чувства затормозена и пренатоварена може да доведе до появата на неприятни симптоми и състояния. От хормонален дисбаланс в различни периоди от живота й например в менопаузата и преди нея до безразличие, вина, отчаяние и плач, мигрени, вагинални гъбички, херпеси и др. При подобни симптоми хомеопатите често препоръчват лекарството Сепия D1000 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), което не само повлиява физическите симптоми, но и емоционалните им причинители.

Днес дори е възможно една жена сама да отгледа и възпита децата си, без да се усети липсата на мъж до нея. Жената днес е смела, със силен характер, издържа на напрежение и е непоколебима, когато стане дума за вземане на решение. Едновременно с това обаче, тя е все така нежна, красива, мила и имаща нужда от мъжка ласка.

Всяка жена има нужда да бъда обгрижвана и уважавана

Жената не трябва да бъде издигана в култ, само когато стане дума за децата или за домакинската работа. Тя трябва да блести! Да се чувства добре отвътре и да изглежда добре отвън. Тя трябва да е спокойна да обича мъжа до себе си, знаейки че той я приема като равна и дори като по-добра по ред причини. С една дума, жената просто трябва да се почувства Жена! Единствено така тя ще бъде готова да отдаде цялото си същество, да се усмихва и да бъде щастлива.

Жената трябва да има своето време за себе си

Важно е тя да съумее и да намери време между стотиците задължения и грижи, които има ежедневно, за да се среща с приятели, да прави нещата, които обича и да остане насаме със себе си за малко. Когато тя се чувства истински щастлива, тя е пълноценна и самоуверена и в отношенията си с околните. Унилата и депресирана, дори агресивна съпруга и майка не е нито добър партньор, нито пример за наследниците си. Да, борейки се с вътрешните си страхове, обвързани с работното място например или в отношенията с даден човек, на една жена днес и е все по-трудно да не предаде насъбралото се напрежение. От друга страна, ежеминутната й обремененост да се грижи за нещо или някого, също се случва да я изтощава не само физически, но и психически. Така, тези страхове рефлектират върху чувството й за пълноценност и роля в обществото. На лице могат да бъдат състояния като потиснат гняв и обида, които могат да доведат до много по-сериозни проблеми като цистит, хронични екземи, парадонтоза. Тялото може да реагира и с депресивни състояния или нарушения на съня. При такива симптоми се използва хомеопатичното лекарство Стафизагрия D1000, което „отпушва насъбрания гняв“ и симптомите се подобряват. Важно е то да е подбрано от лекар хомеопат, за да са взети предвид всички възможни причини и обстоятелства.

Всяка съвременна жена е едно малко чудо

С ръка на сърцето, открито заявяваме, че да си жена днес, не е никак лесно! Напротив – за да оцелее „нежният” пол днес, той не само трябва да притежава борбен и силен дух, но и да бъде умен! Имаме предвид онзи интелект, който успява да направи жената не само с повече от успешна кариера, не само с прекрасно семейство, не само с добре подбран кръг от истински и верни приятели… Говорим за онази жена, която знае своята стойност, умее да цени усилията, които полага, да превключва на различна честота бързо и адекватно (деца, кариера, семейство, забавление), да уважава себе си, да управлява живота си по най-добрия начин. Жената-чудо днес трябва да може да изкрещи „Да, гордея се и съм щастлива, че съм жена!”… въпреки трудностите, въпреки неприемането от другите, въпреки заложените стереотипи, въпреки всичко онова, което е в противоречие с нейната душа и е насаждано в манталитета на обществото години наред.

Защото да бъдеш жена означава да се развиваш постоянно, макар и невинаги да си съвършена. Означава да се стремиш към живота, за който си мечтала, към това да си в мир със себе си и към това да си една постоянно подобряваща се версия на самата себе си си както отвътре, така и отвън!