Независимо, че жителките на арабските страни крият лицата и телата си от любопитни очи, за тяхната приказна красота се носят легенди. Тези сдържани и тайнствени жени с разкошни тъмни коси, кадифена кожа и бездънни очи ревностно пазят своите тайни за красота, предавайки ги от поколение на поколение.

Как тези жени успяват да изглеждат толкова прекрасни? Въпреки цялата тайнственост, ние от Dama.bg все пак успяхме да научим някои от техните рецепти за красота.

Грижа за косата

Тайната на гъстата и лъскава коса на арабските красавици е в специалните грижи, които включват използването само на натурални съставки. Преди измиване те втриват в корените на косата кисело мляко или кефир. Ферментиралите продукти бързо възстановяват структурата на косата, което я прави гладка и лъскава. Ако и вие искате да опитате, трябва да си направите сами кисело мляко - промишленият аналог не носи никакви ползи.

Оцветители за коса

Арабските жени не признават съвременните бои за коса: както и преди сто години, ориенталските красавици предпочитат естествената къна. Растението Lawsonia inermis, чиито листа се смилат, за да се получи къната, расте в изобилие в източните страни. И ако добавите към къната басма (друга природна боя), цветът на косата става наситено черен. Между другото, безцветната къна е перфектна маска за подхранване на косата.

Черни очи

Очите са единственото видимо "оръжие" на арабската жена, защото всички други части на тялото са скрити под националната дреха - джелабия. Красивата очна линия ориенталските момичета рисуват с помощта на антимон. В допълнение към своите декоративни качества, той перфектно укрепва миглите и веждите и прави цвета им по-ярък. Днес антимонът се използва в много козметични марки под формата на очна линия, както и на прах.

Вежди и мигли

На Изток като еталон за красота се считат гъстите и безкрайно дълги мигли. Ето защо от детството всички арабски момичета използват масло от рукола, което активно стимулира растежа на миглите и веждите. То събужда дори и "спящите" фоликули. Проверихме действието на това средство върху себе си: след месец миглите стават по-дълги, а веждите – по-гъсти.

Грижа за лицето

За почистване на кожата на лицето дамите от Изтока използват естествен тоник - розова вода. Средството има успокояващ ефект, намалява възпалението и зачервяването.
Докато жените в Европа по всяко време на годината са склонни да се сдобият със златист тен, ориенталските красавици, напротив, се опитват да избелят кожата си. Те използват лимонена киселина като естествена белина. Ако искате свежа и сияйна кожа - натрийте лицето си с лимонов сок. А лимоновата кора може да бъде чудесен скраб.

Арабските момичета предпочитат естествени маски за лице. Най-популярната съставка за "домашна маска" е куркума. Прави се лесно: смесете 2 супени лъжици брашно, щипка куркума , 2 супени лъжици розова вода и същото количество мляко. Нанесете получената каша на лицето, дръжте около 20 минути и отмийте с топла вода.

Грижа за тялото

Какво е ориенталската култура без хамам? Турската баня е много полезна за здравето, затова ориенталските красавици не отказват удоволствието да се отпуснат в нея. Всички токсини се изхвърлят през порите, а кожата става гладка и кадифена. Освен това, източните красавици винаги се къпят с естествени ексфолианти за тяло. Най-популярната рецепта - скраб от кафена утайка. Може да я смесите с душ гел. Ще видите, че още след първото третиране кожата ще стане мека и перфектно гладка.

Парфюмерия

Вероятно ще се изненадате, че дори и най-богатите арабски жени, които имат достъп до скъпа маркова парфюмерия, все още предпочитат естествените аромати, създадени от традиционни ориенталски масла. Предпочитани са мускус, сандалово дърво, ванилия, жасмин и роза. Всички арабски парфюми са създадени изключително на маслена основа, без употреба на спирт, затова ароматът им е толкова дълготраен.