Необходими продукти:

  • 400 г пресни ягоди
  • 1/2 лимон
  • 300 мл сметана
  • 3 с. л. балсамов оцет
  • 2 с. л. захар
  • 1 щипка ванилия

За целувките:

  • 300 г пудра захар
  • 5 белтъка
  • 2 ч. л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 120 °C и след това започнете с приготвянето на целувките. Първо разбийте белтъка с миксер до получаването на гъста пяна.
Намалете скоростта и прибавете половината пудра захар и нишестето. След това и останалата захар, като увеличите скоростта и разбийте още 10 минути.

На дъното на тавичка сложете хартия за печене. Върху нея може да си отбележите желаната големина на целувките (като очертаете контура на чаша например). Разбитите белтъци сложете в шприц и шприцовайте внимателно върху хартията за печене, запълвайки изготвените кръгове. Печете целувките в предварително загрята фурна за около 1 час, след което изключете и ги оставете вътре още 20 минути.

От лимона изцедете 1 с. л. сок, а узрелите ягоди нарежете на 4 парчета.
Поръсете плодовете със захар, ванилия на прах, лимоновия сок и балсамов оцет. Оставете ги да се мариноват.

В друг съд разбийте сметаната с миксер, докато стане много пухкава. С помощта на нож пробийте внимателно отвори, в които поставете маринованите ягоди, а след това ги залейте с ягодовия сос.

Украсете с разбита сметана, пресни плодове и шоколад.