Връзката между баща и син е една от най-силните, съкровени и свещени. Тя се изгражда цял живот, случва се да се скъса, но само за да се завърже още по-здрава. Какъв човек си и как се отнасяш към света зависи от уроците, които си получил от баща си. Ето част от тях:

 "Бъди добър човек!"

Не унижавай другите заради това, което са, а уважавай чуждото мнение, помагай, бъди търпелив и добронамерен!

"Усмихвай се дори, когато ти е трудно!"

Татковците са най-подходящите хора, които да научат едно дете на това толкова трудно нещо. "Без значение дали ще паднеш, дали ще се удариш, ще си счупиш ръката или просто ще направиш някоя глупост, не забравяй да се усмихнеш и посмееш! Точно това ще те направи по-силен и щастлив!" 

"Отнасяй се с почит към жените!"

Малкият мъж трябва още от най-ранна възраст да свикне с мисълта, че понякога трябва да помага на мама, да бъде мил с малките си приятелки и да се отнася галантно към всички дами, без значение кои са те.

"Ела да поиграем с топката..."

Кой баща, който разбере, че ще има момченце, не копнее да го научи да играе футбол? Именно това е един от най-ценните спомени, които пазят докрай малките ни мъже! Това ще бъде безценно както за здравето, така и за психиката му в дългосрочен план.

"А сега да те науча как се сменят гумите на колата..."

И не само това, разбира се... Как да забие пирон в стената, сам да отпуши канала на мивката, да смени крушката в банята и изобщо да се научи да работи с ръцете си за неща, с които ще се сблъсква е ежедневието си. 

"Научи се да уважаваш!"

Уважение към живота, майката, хората, границите, връзките, правилата... Именно бащите и майките са примера за това! "Уважавай околните, уважавай себе си, уважавай и собствените си деца, те ще запомнят това!" 

"Бъди верен!"

"Никога не предавай любимите си хора, защото след време може да ти се наложи да разчиташ на тях!" 

"Истинските мъже плачат!"

"Макар и повечето хора да виждат единствено недостатък или слабост в мъжките сълзи, запомни, че истинските мъже плачат. И няма нищо срамно или странно в това! Това не е слабост, а показва колко много всъщност ти пука, как се бориш, за да преодолееш проблемите и че ти се изправяш срещу тях, а не ги прикриваш! Дори и аз, твоят татко, понякога плача!"

"Научи се да готвиш!"

"Не казвам да се научиш да правиш 9-степенно изискано меню, но понякога трябва да умееш да приготвиш нещо набързо, което е вкусно. Мама няма винаги да бъде до теб, а бъдещата ти съпруга все някога ще има нужда от малка отмяна."

"Научи се да се изказваш смислено и ясно!"

Непрекъснато настоявайте детето си да се изразява правилно. Говорете с него на всякакви теми – възползвайте се от естественото детско любопитство. Научете го, че най-важното в разговора е не да говориш, а да слушаш.

"Бъди един достоен мъж!"

"Запомни, че добрият мъж е достойният мъж – без значение на каква възраст е. Той трябва да изпълнява обещанията си, да бъде верен на принципите си и да не позволявай да бъдеш свидетел или участник на каквито и да е несправедливости."