Изглежда ли ви сякаш всички майки около вас са родили със секцио? Не ви се струва - близо 60% от децата, родени между 1996 и 2009 година са родени именно с Цезарово сечение.

Но скорошните проучвания показаха, че през 2015 за първи път от 12 години се наблюдава спад на ражданията със секцио. Смята се, че това се дължи на сериозните кампании против ненужните Цезарови сечения.

Защо цезаровото сечение може да бъде опасно?

Цезаровите сечения са по-рискови от стандартните раждания, защото поради разрезите в коремната област е по-вероятно да се развие бактериална инфекция. То също така повишава шансовете за прекомерно кървене, образуване на съсиреци и в редки случаи - смърт. Нещо повече, цезаровото сечение оказва влияние върху цялостното ви физическо състояние. Докато след нормалното раждане са необходими 1-2 седмици, след секцио те могат да стигнат и до 6. Цезаровото сечение може да усложни следващите бременности - дамите, подложени на него, могат да срещнат проблеми като руптура на матката, наранявания на червата и пикочния мехур, второ раждане с цезарово сечение и необходимост от хистеректомия.

Но въпреки тези рискове, ⅓ от родилките между 2009 и 2012 в САЩ са били подложени на цезарово сечение. Макар и да няма категорична информация колко от тези процедури са били наложителни, експертите смятат, че 8% от тях са могли да бъдат избегнати.

Защо цезаровите сечения са толкова популярни?

Известно е, че цезаровите сечения носят усложнения като изброените по-горе. Тогава на какво се дължи популярността им? Една от причините е, че цезаровите сечения водят до още цезарови сечения. Ако една жена роди дете със секцио, следващото раждане би било рисково, ако се роди вагинално.

Лекарите избягват да извършват рискови процедури както за да не увредят майката, така и за да избегнат съдебни дела - социологическо проучване от 2010 година показва, че 29% от акушер-гинеколозите са изпълнявали повече цезарови сечения, за да избегнат това да бъдат съдени.

Друга причина е удобството - както за майката, така и за лекарите. Някои дами предпочитат да планират раждане секцио, за да може детето да се роди във време, в което ще могат по-голяма част от близките да им помогнат. По-стари проучвания показват, че цезаровите сечения най-често се случват в петък между 6.00 и 18.00 часа. И най-притеснителното твърдение: според някои експерти има доктори, които предпочитат да планират секцио за родилката, за да не им се налага да прекарват нощите и уикендите в работа.

Кога цезаровото сечение е най-добрият вариант?

И въпреки всичко изписано дотук, не бива да забравяме, че някои цезарови сечения са наистина необходими за здравето на майката и детето. Както при повечето медицински процедури, решението е в ръцете на лекарите, но е наистина наложително в следните случаи:

  • Носите повече от едно дете и бебетата са прекалено малки или лошо позиционирани
  • Контракциите не са достатъчно силни, за да започне раждане бебето
  • Пъпната връв е прекъсната или твърде увита
  • Сърдечният ритъм на бебето е извън нормата
  • Има проблем с плацентата
  • Бебето е прекалено голямо или разположено седалищно
  • Заразени сте с инфекция, която може да се предаде на бебето, ако се роди вагинално
  • Страдате от диабет, което може да доведе до по-голямо бебе
  • Имате високо кръвно налягане, което може да доведе до прееклампсия - опасно състояние, което може да увреди органите ви и се лекува само при раждането (тогава цезаровото сечение се планира за по-ранен етап на бременността)

С други думи - ако можете да родите безопасно по естествен път, това е правилният избор за вас. При нормалното раждане има по-малък риск от инфекции и възстановяването е далеч по-бързо. Затова преди да поискате да родите секцио, попитайте доктора си дали можете да родите вагинално. Бъдете нащрек в случай, че лекарят ви предложи веднага цезарово сечение, особено ако сте млада и относително здрава.