Александър Дюма-баща е френски писател — романист. Той е най-известен с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които е един от най-четените френски писатели в света. Освен романите си, Дюма пише пиеси и е редовен дописник в редица списания. Дюма остава най-четеният и продаван френски автор. Неговите произведения са вдъхновили над 200 филма. Ето и някои от най-известните:

Злословието и клеветата нямаше да имат такава сила, ако глупостта не им проправяше път

Колкото и добре да говориш, ако приказваш прекалено много, в крайна сметка ще започнеш да говориш глупости.

Моите мечти нямат граници — аз винаги искам невъзможното

На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.

Не дървото изоставя цвета, а цветът напуска дървото

Ние често пъти минаваме покрай щастието без да го видим, без да го погледнем... или ако сме го видели и погледнали — то не сме го познали.

... до деня, когато Господ ще удостои човека да му разкрие бъдещето, цялата човешка мъдрост се включва в тия две думи:
Чакай и се надявай !

- Да изчакаме, майко, да изчакаме. Цялата човешка мъдрост се заключава в тази единствена дума. Най-велик, най-силен и главно най-ловък е този, който умее да изчаква.

Вие ме обичате, следователно, аз няма какво повече да ви искам и съм най-щастливия човек на света, но вие сама знаете, че на щастието винаги липсва нещо. Адам сред Рая не е бил напълно щастлив и е отхапал онази злополучна ябълка, вселила в нас непреодолимото любопитство, което ни кара цял живот да тичаме подир неизвестното.

Рядко в малко момче може да се забележи обещание за мъж, но почти винаги в момиченце може да се види заплаха за жена.

Цялата човешка мъдрост е обобщена в две думи - очакване и надежда.