Всяка зима Институтът по цветовете "Pantone" обявява новия цвят на предстоящата годината, предава испанският в. "Ел Паис". За 2015 той е т. нар. цвят "Марсала", представляващ червеникаво-кафяв, вдъхновен от сицилианските вина със същото име цвят, с приглушен винен оттенък.


Леатрис Ейземан, изпълнителен директор на института, обясни, че това е унисекс цвят, който е "сърдечен, но стилен, универсално привлекателен и лесно може да навлезе в модата, красотата, индустриалния дизайн, мебелите и интериора".

Цветът "Марсала" предлага безкрайни възможности за комбинации с други тонове, а също така присъства в пролетно-летните колекции за 2015 г. на големите марки като Даниел Силвърстейн, Ерве Леже и Денис Басо. Освен това цветът ще присъства като основен в много аксесоари като чанти, обувки и шапки.

Очаква се той да бъде много популярен и в света на продуктите за разкрасяване, където ще се използва главно при сенките за очи и лаковете.
Процесът на подбор на цвета на годината изисква грижливо изследване на света на красотата, модата, киното, технологиите и декорацията. В продължение на 15 години решението компанията, известна със своята система за съответствие на цветовете, оказва влияние върху развитието на продуктите и решенията за покупки в множество индустрии.

Припомняме,че цветът на 2014 г. беше сияйната орхидея, който съчетава розово-лилави тонове.