Хиляди туркини протестират в социалните мрежи, като публикуват свои засмени снимки. 

Този протест е предизвикан от изказване на вицепремиера Бюлент Арънч, който в своя реч на тема "моралната поквара" в понеделник той заяви, че жените, които се държат прилично, не бива да се смеят на публични места.

 "Жената трябва да бъде скромна...Тя не трябва да се смее пред всички и не трябва да е подканваща с поведението си. Тя трябва да защитава своята чест."

Тези изказвания предизвикаха остра реакция, не само сред жените, но и сред мъжете. Само за 2 дни в социалните мрежи се появиха стотици хиляди "протестни" снимки.  

"Някои хора ме критикуват като взимат само част от моята реч, дълга час и половина. Какво необосновано и отврятително твърдение! Хората, които са слушали всичките ми коментари, са осъзнали това", заяви Арънч пред турския вестник Hurriyet.

Много мъже в Турция също застават срещу изказването на вицепремиера. "Боже, дано това е било само шега", пише в "Туитър" известният турски телевизионен водещ Фатих Портакал.

"Ако жените не могат да се смеят на публични места, тогава мъжете не трябва да плачат на публични места", добавя още той в съобщението си, правейки отпратка към склонността на Арънч да се просълзява докато слуша речи на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

Източник: Dnevnik