Ние, от Dama.bg, знаем, че здравето е тема, която живо те вълнува. Ето защо ще те запознаем с най-важните препоръки от лекарите под формата на числа. Някои от тези факти вероятно са ти известни, а други - ще те изненадат.

Виж какво трябва да знаеш, за да бъдеш здрава:

 



1 чаша вино всеки ден може да намали риска от сърдечни болести, да те предпази от депресия и да подобри паметта. Червеното вино не случайно се препоръчва от специалистите за дълголетие.

1 аспирин на ден ще намали риска от рак. Ежедневният прием на малки количества аспирин намалява риска от развитие на рак на дебелото черво.

2 са стоматологичните прегледи, от които се нуждаеш всяка година. Редовните посещения при стоматолога ще те предпазят от сериозни заболявания на венците.

2 чаши кафе на ден ще ти помогнат да живееш по-дълго. Кафето е богато на антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да те предпазят от сериозни заболявания. Кофеинът стимулира изгарянето на мазнините, ускорява метаболизма, предпазва черния дроб, намалява риска от диабет и рак.

2 години е необходимият период между две цитонамазки. Препоръчва се първата цитонамазка да се направи до 3 години от започване на половия живот. До 21-годишна възраст може да се прави ПАП тест веднъж на 2 години, а след това всяка година.

7 е броят на минутите, необходими за изгаряне на мазнините и излишните калории по време на високоинтензивна тренировка.

7 е минималният брой часове сън, от които се нуждаеш всяка нощ. Здравословният сън е между 6 и 8 часа, като 7 часа е идеалната продължителност на съня.

8 грама фибри на ден трябва да консумираш на закуска, за да контролираш кръвната захар през целия ден.

20 минути преди сън трябва да изключиш телевизора, компютъра и телефона в спалнята. Така ще заспиш по-бързо и лесно.

28 дни е времето, необходимо за преодоляване на някой лош навик.

30 минути след хранене трябва да се измият зъбите. Има храни и напитки, които могат на увредят емайла на зъбите, ако се измият непосредствено след хранене.

88 сантиметра или по-малко трябва да е обиколката на талията при жените, за да се предпазят от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

42 е очакваният процент на американците, страдащи от наднормено тегло до 2030 година.

1,0 mmol/l най-малко трябва да е HDL - т.нар. добър холестерол. При дамите е добре той да е над 1,3 mmol/l. LDL - т.нар. лош холестрол, трябва да е под 3,4 mmol/l. Колкото по-нисък е добрият холестерол, толкова по-голям е рискът от сериозни заболявания.

8 чаши вода дневно са необходими за хидратацията на организма. Останалите 20% идват от храната.

150 минути трябва да работим всяка седмица.

300 допълнителни калории консумират тези от нас, които страдат от безсъние.

2000 са стандартният брой калории дневно, които се препоръчват на дамите.