Ново откритие в областта на синтетичната биология разтърси света на науката, посочва списание "Nature". Изследователи от лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж създадоха за първи път ензими - съставките, необходими за живота - от синтезиран генетичен материал, който не съществува в природата. Откритие като това не само дава възможност за лечение на нелечими болести като рак и eбола, но и може да хвърли светлина върху произхода на живота на Земята и дори възможността за извънземен живот на други планети.

Основите за това проучване са положени преди няколко години, когато екипът британски учени, начело с Александър Тейлър синтезира версия на ДНК, молекулата, която носи генетичната информация на всички живи същества на Земята и РНК. Този изкуствен генетичен материал е създаден с помощта на същите градивни елементи, които се намират в ДНК и РНК, но учените изграждат други молекули. Установено е, че тези синтетични молекули, които са наречени "XNA" или ксено нуклеинова киселина, могат да съхраняват и предават генетична информация.

Въпреки че досега се смяташе, че ДНК и РНК са единствените молекули, които могат да образуват ензими, сега се оказа, че е възможно да се създадат синтетични ензими, използващи само XNA, които могат да режат и съединяват фрагменти РНК, точно както естествените ензими.

Ензимите са катализаторите на природата. Те са в основата на живота на Земята, тъй като почти всички биохимични реакции, които протичат в клетките са невъзможни без ензими. Те са необходими за да се получат реакции като синтеза на ДНК или усвояването на храната, те дават тласък на Живота.

Ензими са най-вече протеините, но някои РНК молекули също имат ензимна функция. Има основателно предположение (хипотезата за РНК-света), че най-ранните репликиращи се парчета генетична информация, вероятно са били РНК. Това означава, че появата на самовъзпроизвеждащи ензими е ключово събитие за възникването на Живота на Земята. Работата на изследователите е важна, защото тя пресъздава един от най-ранните етапи на Живота. Тя също възбужда въображението ни с възможността, че Животът може да се развива без ДНК или РНК.

"Работата ни с XNA показва, че няма фундаментално ограничение само РНК и ДНК да са основа на Живота", заяви Филип Холигер, началник на лабораторията.

След като е възможно да се създаде генетичен материал и ензими от изграждащи елементи, които не се срещат в природата, това предполага, че Животът може да възникне на различни молекулярни основи на други планети. От това следва "разширяване на броя на екзопланетите, на които потенциално може да се зароди Живот под някаква друга форма," според Холигер.