Второкласничката Мария Дренчева от СОУ "Свети Георги" в София постигна завиден успех на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици


9-годишната ученичка Мария Дренчева от СОУ "Свети Георги" в София постигна невероятен резултат на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици - 59 точки, което е и максималният брой точки. Така второкласничката се пребори за златния медал в жестока конкуренция с повече от 850 деца от Русия, България и Сърбия.

Най-високият руски резултат е 53 точки, като нито едно от децата от Русия не постигнаха максималния брой точки.

Директорът на "Детска академия на науките, изкуствата и спорта" д-р Ирина Шопова коментира, че постижението на Мария в това трудно състезание за малки ученици е изключителен повод за гордост.

Отличени с медали са още второкласниците Даниел Дренчев (сребърен медал), Ния Димитрова (бронзов медал), третокласниците Теодор Малчев (сребърен медал), Антония Илиева, (бронзов медал) и петокласниците Александър Кръстев, Атанас Кичуков и Мартин Стефанов - всички те златни медалисти. Има и още много други българчета, отличени с премии.

Dama.bg ще припомним, че Московска олимпиада по математика за малки ученици се проведе на 9 февруари 2014 г., а наградите ще бъдат раздадени на специална церемония на 8 март.