Често хората, които спазват диета и искат да отслабнат, се теглят всяка сутрин. Но учените обясняват, че това съвсем не е необходимо. Достатъчно е да измерите теглото си в един определен ден, когато стрелката показва най- правилната стойност.

Научното списание PLOS One публикува изследване, според което учените препоръчват на хората на диета да се притеглят на всеки 5 дни. И за предпочитане е това да се прави в сряда, когато везната показва най-верния резултат.

Този извод финландски учени направили в резултат на изследване с 40 доброволци с наднормено тегло. Те се претегляли в течение на една година и записвали резултатите. Въз основа на направените 2838 претегляния, специалистите определили оптималния за това ден.

Интересното е, че регулярното претегляне помага да се отслабне. Така че хората, които се мерят един път на 5-8 дни, действително отслабват. А тези участници, които мерели теглото си по-често, в повечето случаи си останали със същото тегло.

Причините за този феномен остава неизвестен: или нямали мотивация към намаляване на теглото, или по-честото мерене не давало резултат.