На 21 юни България ще се включи в отбелязването на Международния ден на йога, а Националният дворец на културата (НДК) ще бъде център на нетрадиционния празник. 

От 10:00 ч. до 17:00 ч. най-добрите учители, представители на известни школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики в зала 3 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават.

От 10:00 ч. до 18:00 ч. в зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, а по същото време в две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени холистичната наука за здравето аюрведа, йога за деца и йога за бременни. Програмата на йога за бременни на 21 юни ще води Даниела Събева, която повече от 11 години се занимава с йога. Зала 3, 3.1 и 3.2 ще бъдат отворени за всички заинтересовани от даровете на йога.

Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните събития през целия ден.

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири, туристически пакети за Индия и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална и веганска храна.

Закриването ще се състои от 19:00 ч. в зала 3 на НДК, където 400-те постелки за йога практики ще бъдат заменени с 1000 зрителски стола.

Празникът ще завърши с музикално-танцовото представление на индийската класическа танцьорка на катхак Свати Тивари и музикантите: Акхилеш Бхат (табла), Нафис Ахмед (саранги), Инду

Триведи (вокал/хармониум) и Фатех Али (ситар), които идват от Индия специално заради събитието.

Специални лектори в празничния ден ще бъдат: Шри Чин Мой, Веселин Лучански, Анна Бакалова, Здравко Йончев, Стефан Илчев, Аман Соод, Ерик Пападимитриу, Христос Павлу, Гергана Захариева,

Нина Георгиева, Ани Павлова, Шибенду Лахири, Емил Маринчев, Тодор

Захариев, Виолетка Димитрова, Антоанета Заркова, Марика Гергьоска, Кирил Коларов, Елица Йоргова, Калина Прокопиева, Катерина, Павурджиева, Райна Христова, Мариана Димитрова, Агнеш Ковач, Таня Делякова и Атанас Атанасов.

“Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението. Йога е хармонията между човека и природата. Сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието", каза наскоро министър-председателят на Индия Шри Нарендра Моди.

“Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост за изучаването на ползите от йога”, каза посланикът на Република Индия Н. Пр. Р. К. Сачдева.

Общо 9 наши града ще организират специални инициативи по случая.

Освен София, другите градове са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, Свиленград и Перник.

Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции с активното участие на най-важните йога центрове и организации в България.

Под патронажа на Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България, са определени специален комитет и координатор на събитието, които се грижат за осъществяването на цялостната му организация и реализация. 

Програмата за останалите градове можете да видите тук