В Индия приеха нов закон, според който ако момче и момиче спят заедно, се смятат за женени, а официалното сключване на брак е само формалност за пред обществото. Но пък ако двойката иска да има други партньори или не е съгласна със "сватбата", ще трябва да премине през специална съдебна процедура и да се разведе. 

Властите в Индия стигнаха до това решение, след като един районен съд постанови индийка, която има две извънбрачни деца, да няма право на издръжка.
Висшият съд обаче реши, че двойката отговаря на всички норми на брака и че мъжът е длъжен да плаща издръжка от 500 рупии на децата си.

През 2012 г. панчаятът (съветът на старейшините) на индийското село Асарас, предимно с мюсюлманско население, забрани на жителите на населеното място да сключват бракове по любов. Ако не спазят това указание, жителите заплашени от изгнание.

"Браковете по любов са позор за нашето общество. Те се отразяват болезнено на родителите на младите, особено на семействата на момичетата, тъй като уронват репутацията им", заяви Сатар Ахмед, един от инициаторите на забраната.

Местните власти са наложили още ограничения за момичетата и жените в селото - ако са под 40-годишна възраст, им е забранено да излизат без придружител на обществени места, задължени са да носят забрадки и да не използват мобилни телефони.

Източник: БГНЕС