Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова.

 

Всяка Нова година си правя списък с нещата, които искам да направя, да променя в живота си. За съжаление обикновено не постигам почти нищо от това, което съм си написала, и накрая съм много разочарована от себе си. Тази година също си направих такъв списък.

 

Може ли да ме посъветвате какво да направя, за да постигна поставените цели и в края на годината да се гордея със себе си.

 

Благодаря Ви!

 

И.


 

Здравейте, И.,

благодаря Ви за този интересен въпрос, който идва точно навреме в началото на новата 2016.

Да направя списък в началото на годината с нещата, които искам да постигна, е добро упражнение, което ние правим всяка година в групите, с които работя в София и Варна. Преди това обаче винаги работим върху няколко други аспекта като: ”Каква бе за мен изминалата година?”, защото е много важно да се обърнем назад и всеки един от нас да осъзнае къде е на картата на своя живот, един вид да се намерим. Попитайте себе си: „Какво се случи през изминалата година?; В какво бях добра и в какво не толкова?; Какво от това, което исках, успях да направя и какво не?; Какво все още искам, а какво преценявам, че е време да оставя и да продължа напред?” Може би ще имате и други въпроси, но целта е да се ориентирате къде точно сте в момента - какво е това място, харесва ли Ви то и ако не - къде искате да отидете, коя е посоката, в която искате да се придвижите, какво искате да направите, да постигнете, да имате в живота си.

Вие пишете, че обикновено не успявате да постигнете почти нищо от списъка, който си правите в началото на годината. Добре е да помислите дали това, което сте си набелязала като цели, наистина са нещата, които искате в живота си или ги искате защото така трябва, защото така е прието, защото всички така правят, защото някой очаква това от Вас, защото така ще Ви одобрят и приемат. Запитайте се дали това са Вашите искрени, истински желания и цели.

За да постигнем каквото и да било, е необходимо да вложим в това от нашата енергия, внимание, време, понякога финансови средства, за да го привлечем.

Това е един вид „цената, която плащаме”, за да го имаме. Опитът ми показва, че в повечето случаи хората искат да постигнат много неща, да имат много неща, но когато трябва да вложат своето време, енергия, внимание, усилия т.е. да си „платят цената”, те се отказват, защото нямат желание, не искат, не им се занимава, не са готови да вложат от себе си толкова много. В повечето случаи те просто очакват, че това, което искат, по някакъв начин ще се материализира, ще се „появи” в живота им без те да правят каквито и да било усилия. 

Мила И., трябва наистина да сме сигурни, силно да желаем и да сме готови да работим и да влагаме от себе си, за да постигнем това, което искаме в живота си. Препоръчвам Ви да помислите, прочетете отново списъка, който вече сте си направила, и в началото на тази година отново запишете това, което наистина искате да Ви се случи през 2016г. Обмислете добре желанията си, помислете чисто практично как ще се промени животът Ви, когато те се сбъднат, как ще се чувствате да живеете по този нов начин. Представете си всяко едно нещо, всеки аспект, който ще се промени около Вас, дали това ще Ви харесва или не. И най важното – помислете дали сте готова да работите, да влагате усилия, енергия, време и всичко друго, което е необходимо, за да постигнете намеренията си. Готова ли сте да посветите следващата година на сбъдването на желанията си, готова ли сте да платите „цената”?

Скъпа И., казват, че търпението е ключът към успеха и аз съм напълно съгласна с това. Ето защо като важна част от процеса на сбъдване е да тренирате своето търпение. Предлагам Ви една много лесна и изпитана във времето техника: напишете на лист хартия поговорката: „В спокойствието е силата.” и я четете всеки ден по няколко пъти. Тази сентенция, както и листът с целите Ви, който е добре също да препрочитате често през годината, ще Ви напомнят и ще Ви помогнат да сте спокойна, балансирана и концентрирана върху живота си и това, което искате да постигнете.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук