Затворените помещения с много на брой деца често се превръщат в инкубатори на вируси, а след дългата ваканция всеки може да донесе нов вирус в общото помещение. При смяна на сезоните, при рязка промяна на температурите навън, при смяна на обстановката или когато детето тръгне на ясла, градина или училище много родители са притеснени за имунитета на своя малчуган.

Ето какво споделят някои от тях:

 „Тази есен дъщеря ми за първи път тръгва на градина. Притеснена съм, че ще боледува често, а от другите майки, които вече имат опит с детската градина, съм чувала, че още от началото се заформя поредица от течащ нос, кашлица, възпалено гърло. Има ли някакво имуностимулиращо средство, което да дам на дъщеря ми, за да се справи по-лесно с вирусите?“ Ваня Алексиева, София

 „Чакахме с нетърпение началото на учебната година, защото вече сме във втори клас. За мен е най-важно синът ми да е здрав, за да не се разделя с приятелите си и да не пропуска дни в училище. Миналата година ни се наложи да взимаме антибиотик няколко пъти, но имунитетът на Влади падна още повече и често отсъствахме от часовете. Затова тази есен искам да му дам нещо предварително, за да го подсиля.“ Петя Миланова, Стара Загора

Какво съветват специалистите

Д-р Снежина Михайлова, клиничен имунолог в Александровска болница, предупреждава, че грижата за здравето на децата и профилактиката на инфекциозните заболявания трябва да бъде целогодишен приоритет. Ето и нейните съвети как да укрепим детския имунитет в началото на преходния сезон:

  • Достатъчно е спазването на хранителна култура с прием на разнообразна и богата на витамини и минерали храна. Наблегнете на белтъците, защото са основните градивни елементи на имунната система.
  •       Осигурете на детето двигателна активност или спорт , но в същото време спазвайте стриктен режим на сън и бодърстване. Доказана е силната връзка между нервната и имунната система. Ето защо децата трябва да си лягат рано, и доколкото е възможно да бъдат предпазвани от прекомерен психо-емоционален стрес.
  •        Мой съвет е при често и тежко боледуващи деца, техният контакт с детските заведения да бъде максимално ограничен и в периода след инфекция да се даде повече време за възстановяване на организма. Ако обаче инфекциите са тежки, изискват непрекъснат прием на антибиотици или се налага болнично лечение е добре детето да бъде прегледано от лекар-имунолог.
  •        Повечето родители са наясно, че пpи нaй-мaлкaтa тeмпepaтypa или настинка не се бърза с даване на aнтибиoтик. Нyжнo e дa ocтaвим дeтcкия opгaнизъм и неговата имунна система сами дa ce cпpaвят c бoлecтoтвopнитe микpoopгaнизми като разбира се можем да подпомогнем и ускорим този процес . Една такава ефективна, но в същото време щадяща за детския организъм практика, е включването на природен имуностимулант.  

Д-р Михайлова споделя, че вече има достатъчно добавки, базирани на натурални средства, но един много добър пример за имуностимулант е Марсианци ИмуноФорте - комбинацията  от черен бъз, бета глюкан и шипка. Под формата на сироп е, което я прави приложима и за най-малките деца.

  • Черният бъз, например, е добре известен на повечето родители от народната медицина и се използва от години за стимулиране на имунната система. Когато се използва в точната концентрация, екстрактът от плодовете  на черен бъз повишава активността на важни имунни клетки и усилва многократно производството  и действието на на т.нар. цитокини - основни защитни компоненти в началните стадии на инфекция. Той има и директно антивирусно действие, като стопира размножаването на микроорганизмите в начален стадий, предпазвайки от развитие на инфекция.
  • Бета глюканите, които също са напълно естествена съставка,  от друга страна притежават уникалната способност чрез активирането на важни имунни клетки - т.нар. макрофаги и клетки „естествени убийци“, да елиминират опасните бактерии и вируси, и по този начин да предпазят детето от грип и инфекции.
  • Шипката е популярна с имунистимулиращото си действие, което се дължи най-вече на високото съдържание на витамин C.