За бременните жени, датата на термина е след тези така дъъъълги 9 месеца. Но как лекарите изчисляват точната дата?

Въпреки множеството постижения, които са направени през годините, сферата на бременността и раждането все още остава загадка до голяма степен. Все пак се предполага, че това е стъпка към родителството, към един свят, изпълнен с неизвестност и объркване. Ето защо, ще е много хубаво ако знаеш точната дата, на която влизаш в този нов свят.

Тук се появява и добрата новина за всички бъдещи майки – лекарите са открили нов начин, благодарение на който ще могат да ви съобщят точно кога ще родите своето бебе.

Изчисляването става чрез определяне на приблизителната дата на последния цикъл на жената и средната продължителност на бременността, която общо е 40 седмици. Ако приемем, че имаме редовен 28-дневен женски цикъл, при който овулацията обикновено се появява около 14-ия ден от него, ако оплождането се осъществи по време на този прозорец се смята, че жената е във втората седмица от своята бременност, понеже датата на термина се изчислява от първия ден на цикъла. Повечето жени разбират, че са бременни, когато цикълът им закъснее с две седмици - тогава се счита, че те носят бебе в утробата си от един месец.

Проблемът, разбира се, е, че не всеки женски цикъл е редовен и трае 28 дни. Освен това, овулацията може да бъде непредвидима и да се променя в резултат на стрес или лишаване от сън. Жена, която не осъзнава, че е с по-дълъг цикъл и по-късна овулация, може да има термин от една седмица, заради което и лекарите казват, че съществува добър двуседмичен период за изчисляване на точната дата.

Сега Американският колеж за акушери и гинеколози взима сериозни мерки срещу несигурността, свързана с точната дата на раждане. Заедно с American Institute of Ultrasound in Medicine и Society for Maternal-Fetal Medicine те работят върху изчисляването на точните дати с помощта на ултразвук в ранния, първи триместър на бременността, съчетавайки ги с информация за менструалния цикъл на жената.

Разбира се, към всичко казано дотук, трябва да допълним, че бъдещата майка трябва да е и в отлично психично здраве. В противен случай, особено последните няколко седмици от бременността могат да бъдат много тежки.

„Тази информация е изключително важна – тя определя времето, подходящо за гинекологични прегледи, тълкуване и планиране на тестове преди раждането, определяне целесъобразността на развитието на плода, както и планиране на интервенции за предотвратяване на недоносени бебета, преносени раждания и заболяванията, свързани с тях.”

Общо взето, най-важното нещо, което майките трябва да запомнят, е, че трябва да се подлагат на ултразвук в начало на първия триместър от бременността. Според едно проучване, датите за термините на 40% от жените е трябвало да бъдат коригирани, заради несъответствие между дните на датата за ултразвук и продължителността на цикъла им. Процентите намалели едва когато жените започнали да се преглеждат на ултразвук през втория триместър от бременността.