Да вдигне ръка, жената, която поне веднъж в живота си е казвала на своя партньор: Защо не споделяш с мен? Искам да споделяш повече чувствата си?

Аз със сигурност вдигам ръка и те разбирам добре от позицията на жена.

С тази статия искам да разширя твоето разбиране като ти споделя и позицията ми на Консултант по женственост и връзки, психолог.

И започвам от основите. Имам усещането, че ние хората, имаме навика да подценяваме основите и да ги приемаме за даденост, за нещо ясно, в което няма нужда да се задълбаваме и бързаме да видим какво следва по-нагоре. Обаче без основите няма да има по-нагоре.

Та основите по темата за споделянето са следните. И жената и мъжът имат чувства! Обаче на биологично ниво (мозък) са устроени различно по отношение на вербалното им споделяне. Моля те прочети предното изречение още веднъж.

Много по-често се чува мъжът да се опита да разбере жената и нейната потребност от споделяне и доста по-рядко жената да се опита да разбере мъжа и неговата биологична устроеност да споделя по-малко. И тук искам да цитирам моята любимка Рене Уейд: мъжете не са големи, силни жени, те са мъже. И за да изграждаш сътрудничество и положително взаимодействие с тях е важно да разбираш мъжкото и да познаваш неговите особености.

Време е жените да разберем, че мъжете споделят вербално в пъти по-малко от нас, но това не означава, че не чувстват или че не изразяват чувствата си по мъжки начин. От моята практика с жени трудността идва от няколко места.

Не изследваме ритъма на споделянето

Бих казала, че споделянето е като танцуването. Важно е да разберем, да усетим темпото на другия. Всяка от нас има свой ритъм на възприемане на света. Предполагам си имала ситуация в живота си, когато темпото на другия е било по-бързо от твоето и усещаш, че ти е напрегнато да го следваш и имаш нужда от повече време.

Ами мъжете се чувстват така в повечето пъти, когато искаме от тях да споделят вътрешния си свят, защото те дори биологически са устроени да изследват с повече лекота външния.

Важно е да си припомняш, че мъжете по-трудно превключват към света на чувствата и в този случай имат нужда ти да проявиш разбиране, а не веднага да заключиш, че не се интересува от теб и не те обича.

За успокоение на жените, това не означава да се примирим и да се откажем от споделянето, а да изследваме ритъма на споделяне на другия.

В планината планинските водачи имат правило да се движат с темпото на най-бавния. Така гарантират, че групата ще е цяла и никой няма да се загуби. Често си припомням тази планинска мъдрост, когато се срещна с другия.

Общуването като израз на свързването

В природата на жената е да се стреми към свързване и разбиране на другия. Моите наблюдения са, че жената живее основно в главата си и съответно търси свързване основно през вербалното общуване. Трудността настъпва, когато ограничи свързването си само чрез него.

Днес жената рядко се свързва с мъжа през другите си сетива.

Имам предвид чрез усещанията си, чрез докосване, поглед, присъствие. Да обменя послания без да използва вербалното, да споделя своята женска енергия и да се свърже, чрез чувстване на другия, а не чрез слушане.
Това може лесно да се случи, когато започнеш да обитаваш тялото си и се свържеш със своя женски център. Вземи решение още днес да активираш своята вътрешна автентична женска енергия. Предлагам ти една много лесна ежедневна практика.

Преди да ти я разкажа е важно да разбереш, че всички ние притежаваме невидима енергийна система, по която се движи жизнената ни енергия, така както кръвта в тялото ни.

В женското тяло има три центъра, в които е концентрирана женската ни енергия: матка, сърце, интуиция. Лесно може да ги активираш, като насочиш вниманието си съм тях. Там, където насочиш вниманието си, там енергията започва да се движи и ти излъчваш повече женственост.

Жената от древността е познавала тези центрове и се е грижила за тях. Ако написаното ти звучи нелогично, смешно и не вярваш, напълно те разбирам, защото и аз се чувствах така, когато за първи път се запознах с тази тема.

Мъжете усещат женската енергия и предпочитат да бъдат с жени, които я излъчват.

Ето и самата практика. Пусни любимата си нежна музика, постави едната си ръка на матката, а другата на сърцето. Отпусни се, наслади се на хармонията от звуци и кажи на себе си Благодаря, че съм се родила жена! За трайни резултати се прави тридесет дни един след друг.

Искаме от мъжа да споделя, а ние самите не сме готови на близост!

Моето вярване е, че другият е твоето огледало. Много често ти искаш от своя партньор да споделя своите чувства и усещания, без ти самата да си готова на близост или без да си създала необходимата среда за споделяне. Много интересно е, че жените постоянно искаме от мъжете да бъдат бавни в леглото, а мъжете искат от жените да не ги притискат в споделянето.

Като начало ти препоръчвам да изследваш себе си и да бъдеш честна в отговорите на това ти как споделяш своя вътрешен свят, чувства и емоции. Има ли неща, от които се срамуваш? Как създаваш благоприятна среда на споделяне (да разбираш и приемаш различното повече и да съдиш по-малко)?

И вместо финал ти споделям откъс от Малкият Принц и ти пожелавам да си търпелива и да се приближаваш стъпка по стъпка към сърцето на твоя любим мъж.

"Лисицата млъкна и дълго гледа малкия принц:
- Моля те... опитоми ме! - каза тя.
- На драго сърце - отговори малкият принц, - но нямам много време. Трябва да намеря приятели и да разбера много неща.
- Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил - каза лисицата. - Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме!
- Какво трябва да направя? - попита малкият принц.
- Трябва да бъдеш много търпелив - обясни лисицата. - Отначало ще седнеш малко по-далеч от мен, така, в тревата. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки ден ще можеш да сядаш малко по-близо..."

 

Бъди Вдъхновяваща Жена,

Марина

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П Каня те на моята специална лекция посветена на темата за мъжете и емоционалното обвързване „Готов ли е за емоционално обвързване”, която ще проведа на 3 Юни, 19:30 – 21:30. За повече информация тук.