Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

"Здравейте, г-жо Ненкова!

 

Обръщам се към Вас, защото сама не мога да се справя със себе си, с желанията, които имам, и които не знам как да получа. Аз съм на 26 години и имам „връзка” от десет месеца, живеем заедно почти от самото начало. Той е много красив мъж и не по-малко желан от жените, а той не е от хората, които не обръщат внимание на това. С други думи аз се боря със себе си и ревността си. Неговото време вече е отделено изцяло на приятелите му, не се прибира, докато не съм заспала. Наскоро му споделих, че всичко е към края си, а той ми отвърна, че той нямал никакви проблеми и се чувствал много добре. И нещата продължават постарому. Колкото и да го мисля знам, че не е това, което съм търсила цял живот и няма смисъл да си губим времето, но въпреки това нещо отвътре ме изяжда и не мога да го напусна.

 

Благодаря за отделеното внимание." М.

 

Здравейте М.,

споделяте с мен проблем, който е близък до много хора. Питате ме как да се справите със себе си и с желанията, които имате. Разбирам, че харесвате мъжа, с когото сте, но не се чувствате добре от начина, по който той се държи с Вас.

От опита, който имам в моята работа, мога да кажа, че има много причини, поради които хората влизат и остават във връзки, които не са удовлетворяващи за тях. Тези причини са най-вече страховете, които те имат, като например: аз да предприема първата стъпка за раздяла, да остана сама, дали ще намеря друг човек, който да обичам, а и той да ме обича, какво ще кажат хората, как да се разделя с него – той е толкова красив и др.

Мила М., от една страна Вие казвате, че този човек не е това, което сте търсила цял живот, а от друга – въпреки че не е мъжа на живота Ви, не можете да го напуснете. Да, казано по този начин, е много объркващо и е трудно да се вземе доброто за Вас решение. Сигурно знаете, че колкото и да искате, не можете да промените човека до себе си, ако той не го пожелае. По Вашите думи, Вие сте във връзка с красив мъж, желан от жените, който не е безразличен към тяхното внимание. Този човек прекарва по-голямата част от времето си със своите приятели, прибира се късно, обикновено когато Вие сте заспала. Когато му споделяте за своите чувства, за Вашето неудовлетворение и му казвате, че за Вас краят на връзката Ви наближава, той отговаря, че се чувства добре и няма проблеми. Може би се надявате и очаквате той да се промени, да стане друг, да е повече време с Вас, да е по-отзивчив, по-чувствителен, но времето Ви е показало и продължава да Ви показва, че това не се случва.

За да подредите по-добре ситуацията и да можете да вземете решение как да постъпите, Ви предлагам да направите следното упражнение: вземете лист хартия и отгоре напишете: Да остана във връзка с моя приятел. Разделете листа на две колони, като в лявата напишете ЗА, в дясната - ПРОТИВ. След това в първата колона изредете всичките си доводи, за да останете във връзката със своя приятел, а във втората - всички доводи против. Това упражнение много ще Ви помогне да се ориентирате в себе си и своите чувства, а също така ще Ви заведе до това, което е най-доброто за Вас. Разбира се, можете да останете във връзката, но не забравяйте, че за това е необходимо искрено да приемете човека до себе си с всичките му черти и особености, които сега Ви дразнят. Можете и да се разделите и тогава ще платите цената, а това са всичките доводи, които записахте в колоната ПРОТИВ на горното упражнение.

Най-важното, което е добре да знаем и помним, е, че ние вземаме решенията в живота си, за да се чувстваме по-добре, за да сме по-щастливи, за да имаме по-добър живот. Когато обичаме себе си, това означава да сме отговорни към себе си, към своето добруване. Следователно изборите и решенията, които вземаме, е добре да ни отвеждат по пътя към нашето щастие, радост, усмивки, удовлетворение. При всяко решение, което вземате в живота си, спрете за малко и си задайте въпроса: Как се чувствам? Отговорът ще Ви покаже дали решението Ви е добро или не за Вас.
И накрая завършвам с думите на Хорхе Букай, които смятам, че са добро послание към Вас:

„Вярвам, че докато човек не открие своя най-положителен и здравословен егоизъм, той не може да прояви най-доброто от себе си. Докато не осъзнае, че той е центърът на своето съществуване, ще продължава да блуждае около външни неща и животът му ще е лишен от фокус.”

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук